Ο κ. Ηλιόπουλος σημείωσε ότι η έλλειψη μέτρων και ελέγχων στους εργασιακούς χώρους, η μη αύξηση των δρομολογίων στα μέσα μαζικής μεταφοράς και η μη συνταγογράφηση τεστ έχουν συντελέσει σε μεγάλη αύξηση των κρουσμάτων κορονοϊού. Έκανε επίσης λόγο για νέο σκάνδαλο «γαλάζιων» στελεχών στη Θεσσαλονίκη, τα οποία εμβολιάστηκαν εκτός σειράς, όπως και ο Περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου ο κ. Χατζημάρκος, για τον οποίο ο ΣΥΡΙΖΑ έθεσε το ερώτημα αν θα τον διαγράψει η ΝΔ.

«Δυστυχώς, από χθες στη Θεσσαλονίκη έχουμε ακόμα ένα σκάνδαλο, στο οποίο γαλάζια στελέχη παραβίασαν τη σειρά εμβολιασμού», δήλωσε ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ. «Ενώ έπρεπε να εμβολιαστούν 24 παιδιά με χρόνιες παθήσεις, εμβολιάστηκαν στελέχη της ΝΔ», είπε ο κ. Ηλιόπουλος, «υπάρχει καταγγελία και για τον περιφερειάρχη Νοτίου Αιγαίου -που πρόσκειται στη Νέα Δημοκρατία- ότι εμβολιάστηκε παραβιάζοντας τη σειρά του». «Θυμόμαστε όλοι βέβαια το πλιάτσικο που έκαναν στα εμβόλια τα κυβερνητικά στελέχη στην αρχή του εμβολιασμού», πρόσθεσε.

Ο Νάσος Ηλιόπουλος επέκρινε την κυβέρνηση ότι «δεν έχει λάβει καμία πρωτοβουλία σε επίπεδο ΕΕ, ώστε να αρθεί το καθεστώς της πατέντας των εμβολίων» και τόνισε ότι «το Συμβούλιο της Ευρώπης υπερψήφισε την πρόταση αυτή, που αναδείχθηκε από τον ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία και την ευρωπαϊκή Αριστερά, τα στελέχη της ΝΔ όμως εκεί την καταψήφισαν».

Για την αντιμετώπιση της πανδημίας, υπογράμμισε ότι «παρά το γεγονός πως η Ελλάδα έχει ένα από τα πιο αυστηρά lockdown στην Ευρώπη, τα κρούσματα συνεχώς ανεβαίνουν και αυτό γιατί η κυβέρνηση δεν παίρνει τα κατάλληλα μέτρα». «Στα μέσα μαζικής μεταφοράς και στους χώρους εργασίας η κατάσταση είναι πάρα πολύ άσχημη», ανέφερε, επισημαίνοντας ότι «ήδη από το Σεπτέμβρη – όταν εντοπίζονταν μόνο σε ένα χώρο εργασίας στη Βόρεια Ελλάδα 191 κρούσματα – λέγαμε ότι η επιθεώρηση εργασίας έπρεπε να αναλάβει δράση αλλά αυτή τη στιγμή η επιθεώρηση παραμένει ουσιαστικά διαλυμένη». «Όμως και στα μέσα μαζικής μεταφοράς η κατάσταση, στην Αθήνα και την Αττική για παράδειγμα, είναι πάρα πολύ άσχημη», συμπλήρωσε.

Ο κ. Ηλιόπουλος σημείωσε ότι «παρά το ότι είμαστε ένα χρόνο μέσα στην πανδημία, η κυβέρνηση συνεχίζει να μη συνταγογραφεί τα τεστ, αναγκάζοντας έναν εργαζόμενο των 700 ευρώ να πληρώνει 80 ευρώ για να κάνει το τεστ, την ίδια στιγμή βέβαια που εφόσον βγει θετικός και μείνει σε καραντίνα, θα πρέπει μετά για ένα μήνα να δουλεύει απλήρωτες υπερωρίες».

«Χρειάζεται ακόμα να ενισχυθεί η πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας και να εμπλακεί πιο ενεργά στην αντιμετώπιση της νόσησης από κορωνοϊό που δεν χρειάζεται νοσηλεία», υπογράμμισε, και επισήμανε ότι «τώρα που τα νοσοκομεία της Αττικής είναι “στο κόκκινο”, δεν μπορεί να συνεχίζει η κυβέρνηση να μην επιτάσσει τις ιδιωτικές κλινικές». «Έτσι, το δημόσιο σύστημα υγείας πιέζεται στο έπακρο και γίνεται μονοθεματικό», τόνισε ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ.

«Η προστασία της ανθρώπινης ζωής όμως, εκτός από το υγειονομικό σκέλος, έχει και το σκέλος της οικονομικής επιβίωσης», είπε ο κ. Ηλιόπουλος. «Το 2020 η Ελλάδα κατέγραψε τη δεύτερη χειρότερη ύφεση στην ευρωζώνη, ενώ οι άνθρωποι της αγοράς φοβούνται ότι το επόμενο διάστημα έρχεται τεράστιο κύμα λουκέτων», σημείωσε. Σε αυτό το πλαίσιο, όπως είπε, χρειάζονται «πολύ συγκεκριμένα μέτρα: κάλυψη των ασφαλιστικών εισφορών από το κράτος στους πληττόμενους κλάδους, μετατροπή της επιστρεπτέας προκαταβολής σε μη επιστρεπτέα ενίσχυση και εφαρμογή ενός σχήματος ρύθμισης του ιδιωτικού χρέους – το οποίο κατά ένα μεγάλο μέρος δημιουργήθηκε μέσα στην πανδημία – με διαγραφή ενός κομματιού και αποπληρωμή του υπόλοιπου σε δόσεις». «Και φυσικά, χρειάζεται να καταργηθεί ο νέος πτωχευτικός κώδικας», πρόσθεσε.

Όσον αφορά στην υπόθεση Λιγνάδη, σημείωσε ότι «ο κ. Μητσοτάκης την Πέμπτη στη Βουλή, παραδέχθηκε ουσιαστικά τα ψέματα και τη συγκάλυψη του σκανδάλου Μενδώνη-Λιγνάδη, λέγοντας ότι η παραίτηση Λιγνάδη είχε ζητηθεί από την κυβέρνηση». «Αυτό σημαίνει ότι όταν η κ. Μενδώνη και ο κ. Ταραντίλης μας έλεγαν ότι ο Δημήτρης Λιγνάδης παραιτήθηκε για προσωπικούς λόγους, μας έλεγαν ψέματα», συμπλήρωσε.

Ο κ. Ηλιόπουλος κατηγόρησε την υπουργό Πολιτισμού ότι «παρά το γεγονός ότι από τις 6/2 υπήρχε επώνυμη καταγγελία εναντίον του κ. Λιγνάδη, εκείνη δεν έστειλε –όπως όφειλε- την υπόθεση στη Δικαιοσύνη, αλλά για 15 μέρες μιλούσε για φήμες και ανώνυμες καταγγελίες». «Χρωστάμε ένα τεράστιο ευχαριστώ σε όσες και όσους βρήκαν τη δύναμη να μιλήσουν για όσα υπέστησαν», είπε και τόνισε ότι «όλοι μας κρινόμαστε από το αν θα διαμορφώσουμε το κατάλληλο πλαίσιο ώστε να μην υπάρχει συγκάλυψη και τα θύματα να βρίσκουν το κουράγιο να μιλούν».

Αναφερόμενος στην υπόθεση Κουφοντίνα, ο Νάσος Ηλιόπουλος είπε ότι «θα είναι τεράστιο πλήγμα για την ίδια τη Δημοκρατία, να είναι η Ελλάδα η πρώτη ευρωπαϊκή χώρα μετά από 40 χρόνια που θα υπάρξει νεκρός απεργός πείνας».

Βολές και των άλλων κομμάτων της αντιπολίτευσης για τους εμβολιασμούς

Το Κίνημα Αλλαγής κατήγγειλε εμβολιασμούς εκτός σειράς, σημειώνοντας ότι η Νέα Δημοκρατία και τα στελέχη της θεωρούν ότι βρίσκονται υπεράνω του νόμου.

«Ο αόρατος εχθρός είναι ο ιός, ο ορατός όμως εχθρός είναι ο ίδιος ο καπιταλισμός γιατί αυτός δεν γιατρεύεται, πάρα μόνο ανατρέπεται», σχολίασε ο Γενικός Γραμματέας του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας.

Η Ελληνική Λύση κάνει λόγο για κυβερνητικές λαθροχειρίες με εμβόλια και εκλεκτούς της ΝΔ.