Τρία νομοσχέδια με κοινωνικό πρόσημο συζητήθηκαν στη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου. Για τολμηρές και ισορροπημένες αλλαγές που αφορούν σε ευαίσθητες πτυχές των προσωπικών σχέσεων, έκανε λόγο ο Πρωθυπουργός αναφερόμενος στον εκσυγχρονισμό του Οικογενειακού Δικαίου από το υπουργείο Δικαιοσύνης, έπειτα από σχεδόν 4 δεκαετίες.

Το νομοσχέδιο που παρουσιάστηκε στο υπουργικό συμβούλιο, προωθεί μεταξύ άλλων, την από κοινού άσκηση γονικής μέριμνας, την απλοποίηση των διαδικασιών για την έκδοση του συναινετικού διαζυγίου, καθιέρωση ελάχιστου χρόνου επικοινωνίας για τον διαζευγμένο γονέα που δεν διαμένει μαζί με το παιδί και καθιέρωση του θεσμού της διαμεσολάβησης για την επίλυση διαφορών.

Επί τάπητος και οι προωθούμενες αλλαγές για την τηλεργασία στο Δημόσιο, τόσο σε συνθήκες κρίσης όπως αυτή της πανδημίας όσο και σε κανονικές. Ένα νομοσχέδιο, που όπως σημείωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, έρχεται να συμπληρώσει τον ψηφιακό μετασχηματισμό του κράτους.

“Είναι πια απολύτως προφανές ότι χρειάζεται μία μόνιμη θεσμική κατοχύρωση, η οποία μπορεί να διευκολύνει και στη βελτίωση της παραγωγικότητας”, τόνισε ο πρωθυπουργός σημειώνοντας πως μπορεί να διευκολύνει όσους αντιμετωπίζουν προβλήματα υγείας, μπορεί να δώσει την ευκαιρία σε υπαλλήλους -κυρίως γυναίκες- να διαχειριστούν καλύτερα την ισορροπία ανάμεσα στην εργασία και στις υπόλοιπες υποχρεώσεις τους”.

Στο υπουργικό συμβούλιο συζητήθηκε επίσης και το νομοσχέδιο του υπουργείου Εσωτερικών για τα ζώα συντροφιάς. Θεσπίζεται, για πρώτη φορά, Εθνικό Μητρώο με ψηφιακό φάκελο υγείας, ηλεκτρονικό βιβλιάριο και ψηφιακό ιστορικό. Αυστηροποιούνται και τα πρόστιμα για την κακοποίηση ζώων.

Αποτίμηση κυβερνητικού έργου

Κατά την διάρκεια της τηλεδιάσκεψης έγινε και μια συνοπτική παρουσίαση της αποτίμησης εξέλιξης του κυβερνητικού έργου μέχρι τον Φεβρουάριο καθώς και του προγραμματισμού για τον Μάρτιο.

Η παρουσίαση περιλάμβανε στοιχεία για την υλοποίηση του προγράμματος εμβολιασμών «Ελευθερία», με απεικόνιση των βασικών μεγεθών τόσο για τη συνολική πορεία του εμβολιασμού όσο και για την πορεία ανά ημέρα καθώς και σύγκριση με τον μέσο όρο της ΕΕ.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που αναφέρονται, έχουν συνολικά πραγματοποιηθεί 758.480 εμβολιασμοί, που αντιστοιχεί σε ποσοστό κάλυψης 7,22% του πληθυσμού. Ο μέσος όρος εμβολιασμών ανά ημέρα είναι 25.004, τα προγραμματισμένα ραντεβού ανέρχονται σε 1.486.661 και το ποσοστό επιτυχίας τους κυμαίνεται σε ποσοστό 96%.

Στο σημείο αυτό, αναφέρονται μεταξύ άλλων ως σημαντικές εξελίξεις, η εκκίνηση λειτουργίας των δύο μεγάλων εμβολιαστικών κέντρων σε Αθήνα (Μαρούσι) και Θεσσαλονίκη (ΔΕΘ) καθώς και το γεγονός ότι η Ελλάδα περιλαμβάνεται στο τοπ 20 χωρών όσον αφορά στο ποσοστό εμβολιασμού πληθυσμού με τουλάχιστον μία χορηγηθείσα δόση (19η στο vaccine tracker Bloomberg στις 24-2). Αναφορά γίνεται στη σχεδόν πλήρη αξιοποίηση μη χορηγηθεισών δόσεων λόγω ματαιώσεων ραντεβού και στη δυνατότητα έκδοσης βεβαίωσης εμβολιασμού κατά covid-19.

Στη συνέχεια παρατίθενται στοιχεία που δείχνουν ότι η χώρα μας βρίσκεται στην 43η θέση στην Ευρώπη σε σύνολο 46 χωρών όσον αφορά τα νέα κρούσματα Covid-19 ανά εκατομμύριο πληθυσμού.

Επίσης στην 33η θέση στην Ευρώπη σε σύνολο 46 χωρών και στην 23η στην ΕΕ-27 με 608 ανά εκατομμύριο πληθυσμού και 33η στην Ευρώπη (στις 45) με 24 νέους θανάτους ανά εκατομμύριο πληθυσμού.

Πηγή: ΕΡΤ1 με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ