“Μας ανησυχεί ιδιαίτερα η εικόνα της πίεσης που υπάρχει στο σύστημα υγείας, δηλαδή η συνεχόμενη αύξηση στις νοσηλείες σε κλίνες ΜΕΘ αλλά και στις απλές νοσηλείες”, δήλωσε στο “Πρώτο Πρόγραμμα 105,8 FM”, o Δημήτρης Παρασκευής, καθηγητής επιδημιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, ενώ αναφορικά με το τρίτο πανδημικό κύμα, επισήμανε πως  “είναι νωρίς για να αξιολογήσουμε το αποτέλεσμα των περιοριστικών μέτρων “.

Όπως  υπογράμμισε, “αυτό το οποίο έχει αλλάξει τα δεδομένα από τις αρχές του έτους, είναι τα μεταλλαγμένα στελέχη. Ξέρουμε ότι έχουν εκτενή διασπορά στην επικράτεια. Αυτό σημαίνει ότι όταν ο ιός είναι λίγο πιο μολυσματικός, κάποιες συνήθειες που ήταν οριακά ασφαλείς, έχουν πάψει να είναι  και αυτό σχετίζεται με τις αυξημένες μεταδόσεις”.

Όπως σημείωσε, “αυτό φαίνεται να συμβαίνει στην Αττική, αλλά και σε όλη την επικράτεια, σε αρκετές περιφερειακές ενότητες” και επισήμανε το παράδειγμα της Τρίπολης.

Αναφορικά με τις κλειστές δομές, εκείνο που όπως είπε ανησυχεί τους εμπειρογνώμονες είναι η διασπορά σε αυτές, με δεδομένο ότι και τα μέτρα πρέπει να είναι αυστηρά όσον αφορά το testing αλλά επίσης στις περισσότερες δομές τουλάχιστον νοσηλείας ηλικιωμένων, ο πληθυσμός θα πρέπει να έχει εμβολιαστεί.

“Ιδιότυπο το lockdown,  σύμφωνο με ανοχές κοινωνίας και αντοχές οικονομίας”

Το lockdown, το απαγορευτικό στη χώρα μας είναι ιδιότυπο, είπε ο κ. Παρασκευής, δεδομένου ότι η κινητικότητα δεν έχει περιοριστεί τόσο, έχουν περιοριστεί κάποιες επαγγελματικές δραστηριότητες, η εστίαση, το λιανεμπόριο, οι εκπαιδευτικές μονάδες, τα σχολεία. Υπάρχει μια μείωση σχετική αλλά όχι στα επίπεδα Μαρτίου, σημείωσε.

“Αυτό είναι που μπορούμε να εφαρμόσουμε, αυτό που μπορούμε να ανεχτούμε ως κοινωνία, αυτές είναι και οι αντοχές της οικονομίας μας, είναι κάτι το οποίο μπορεί να θέλαμε στο μυαλό μας να είναι πιο αυστηρό, αλλά είναι αυτό που μπορεί να εφαρμοστεί και έχει δείξει να είναι αποτελεσματικό τόσο για το δεύτερο κύμα όσο και για τη διατήρηση των επιπέδων στην κοινότητα σε χαμηλά επίπεδα” επισήμανε.

Αναφορικά με το τρίτο πανδημικό κύμα, υπογράμμισε πως, είναι νωρίς για να αξιολογήσουμε το αποτέλεσμα των περιοριστικών μέτρων , ενώ επισήμανε πως “η προηγούμενη εβδομάδα μας δημιούργησε πρόβλημα στην αξιολόγηση λόγω των καιρικών συνθηκών” .

“Λειτουργεί εξαιρετικά το επιχειρησιακό πλάνο του εμβολιαστικού προγράμματος”

Σχετικά με την πορεία των εμβολιασμών κατά του κορονοϊού,ο κ. Παρασκευής είπε πως “Είμαι πολύ ικανοποιημένος σε ό,τι αφορά το επιχειρησιακό πλάνο (του εμβολιαστικού προγράμματος), λειτουργεί εξαιρετικά, είμαστε μια από τις καλύτερες χώρες σε ότι αφορά του πως διενεργούνται τα εμβόλια και κάτω από ποιες προϋποθέσεις, γενικότερα ξέρουμε ότι στην ΕΕ δεν έχουμε τόσο μεγάλη διαθεσιμότητα δόσεων, ευελπιστούμε αυτό να βελτιωθεί, υποτίθεται ότι αυτό θα γίνει το Μάρτιο και τον Απρίλιο, μένει να δούμε αν θα γίνει πραγματικότητα”.

“Τα παιδιά συνεχίζουν να μην νοσούν και με τα μεταλλαγμένα στελέχη” 

Δεν έχει αλλάξει η εικόνα σε ότι αφορά γενικά τα παιδιά, όπως είπε ο καθηγητής και επισήμανε πως “τα παιδιά δεν νοσούν και συνεχίζουν να μη νοσούν και με τα νέα στελέχη”. Επίσης ανέφερε πως, επειδή είναι ασυμπτωματικά, δεν έχει αλλάξει η άποψη ότι γενικά μεταδίδουν λιγότερο. αλλά κανείς δεν είναι απόλυτα προστατευμένος, δεν σημαίνει ότι δεν υπάρχει κίνδυνος. Γενικότερα αυτό που γνωρίζουμε είναι ότι τα παιδιά μολύνονται από τους ενήλικες, πολλά από τα παιδιά που νοσούν δεν οφείλονται σε ενδοσχολική μετάδοση, υπάρχουν κάποιες περιπτώσεις συρροών αλλά η εικόνα σε ότι αφορά την αλλαγή έγκειται κυρίως στα μεταλλαγμένα στελέχη που είναι πιο μολυσματικά για όλους μας, όχι μόνο για τα παιδιά αλλά και για τους ενήλικες.

Πηγή: Πρώτο Πρόγραμμα