Έρευνα: Τα σκυλιά ίσως έχουν επίγνωση του σώματός τους

0
21

Τα σκυλιά, όπως και οι άνθρωποι, αναγνωρίζουν τους εαυτούς τους ως οντότητες, ξεχωριστές από το περιβάλλον τους. Αυτή η ικανότητα ονομάζεται «συνείδηση του σωματικού εαυτού» και είναι ένα από τα βασικά είδη αυτεπίγνωσης.

Προηγούμενες έρευνες μελέτησαν διάφορα είδη ζώων και πραγματοποίησαν τεστ για να δουν εάν διαθέτουν πιο περίπλοκες δυνατότητες. Ένα από αυτά είναι και το «τεστ του καθρέφτη», ένα από τα πιο διάσημα τεστ αυτεπίγνωσης. Εάν τα ζώα μπορέσουν να αναγνωρίσουν τον εαυτό τους στον καθρέφτη, τότε σημαίνει, σύμφωνα με τους επιστήμονες, ότι διαθέτουν μια πιο εξελιγμένη μορφή αυτεπίγνωσης.

Οι πίθηκοι, οι ελέφαντες, τα δελφίνια, τα κοράκια καθώς άλλα ζώα περνούν αυτό το τεστ, δήλωσε ο κύριος συγγραφέας Péter Pongrácz, καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Eötvös Loránd στη Βουδαπέστη της Ουγγαρίας. Τα σκυλιά όμως δεν το πέρασαν.

Οι επιστήμονες έχασαν το ενδιαφέρον τους για τη μελέτη ειδών ζώων που δεν διέθεταν αυτές τις πολύπλοκες μορφές αυτεπίγνωσης, δήλωσε ο Pongrácz. Ωστόσο, στη νέα μελέτη, αυτός και η ομάδα του αποφάσισαν να ακολουθήσουν μια διαφορετική προσέγγιση και να δουν αν τα σκυλιά διαθέτουν χαμηλότερο επίπεδο αυτεπίγνωσης.

«Τα σκυλιά είναι ευφυή, έχουν μεγάλο σώμα, τρέχουν γρήγορα και κινούνται σε ένα περίπλοκο περιβάλλον», δήλωσε ο Pongrácz στο Live Science