Αμερικανοί επιστήμονες κλωνοποίησαν το πρώτο απειλούμενο αμερικανικό είδος ζώου, ένα κουνάβι με μαύρα πόδια που αναπαράχθηκε από τα γονίδια ενός ζώου, που πέθανε πριν από 30 χρόνια.

Το χαριτωμένο αρπακτικό που ονομάζεται Ελίζαμπεθ Άνν, γεννήθηκε στις 10 Δεκεμβρίου ωστόσο η ύπαρξή του ανακοινώθηκε μόλις χθες, Πέμπτη 18 Φεβρουαρίου.

Η Ελίζαμπεθ Άνν γεννήθηκε και μεγαλώνει σε μια υπηρεσία αναπαραγωγής στο Fort Collins του Κολοράντο. Είναι ένα γενετικό αντίγραφο ενός κουναβιού, που ονομάζεται Γουίλα, και η οποία πέθανε το 1988. Τα λείψανά της καταψύχθηκαν ήδη από τις πρώτες μέρες, που άρχισε να αναπτύσσεται η τεχνολογίας του DNA.

Η κλωνοποίηση αυτή θα μπορούσε να επιτρέψει την επιστροφή εξαφανισμένων ειδών στη ζωή, υποστηρίζουν οι επιστήμονες. Προς το παρόν, η τεχνική υπόσχεται να βοηθήσει τα είδη που απειλούνται με εξαφάνιση, συμπεριλαμβανομένου ενός άγριου αλόγου της Μογγολίας που κλωνοποιήθηκε το περασμένο καλοκαίρι σε μια εγκατάσταση του Τέξας.

«Η βιοτεχνολογία και τα γονιδιωματικά δεδομένα μπορούν πραγματικά να κάνουν τη διαφορά» δήλωσε ο Μπεν Νόβακ, επικεφαλής επιστήμονας με την Revive & Restore, έναν μη κερδοσκοπικό οργανισμό που επικεντρώνεται στη βιοτεχνολογία και η οποία συντόνισε τις εργασίες κλωνοποίησης του κουναβιού και του αλόγου.