Πριν ακόμη αρχίσει η συνάντηση κορυφής των 7 ισχυρότερων οικονομιών του πλανήτη, οι διαφωνίες τους προέβαλαν ισχυρότερες. Το σημείο σύγκρουσης είναι τα εμβόλια για το covid και η διάθεση τους στις φτωχότερες χώρες.

Το Ηνωμένο Βασίλειο που προεδρεύει της συνόδου αυτή τη χρονιά προτείνει την διάθεση των πλεοναζόντων εμβολίων προς τις αναπτυσσόμενες οικονομίες αφού ολοκληρωθεί ο εμβολιασμός του 75%-80% του πληθυσμού της χώρας.

Όμως, ο Γάλλος πρόεδρος επέλεξε μία αγγλική εφημερίδα τους Financial Times για να προτείνει -λίγες ώρες πριν από τη σύνοδο- την διάθεση εμβολίων προς αναπτυσσόμενες χώρες άμεσα και παράλληλα με τη συνέχιση των εμβολιασμών στις χώρες τους.

Στην σύνοδο συμμετέχουν οι ΗΠΑ, το Ηνωμένο Βασίλειο, η Γαλλία, η Γερμανία, η Ιταλία, η Ιαπωνία και ο Καναδάς. Θα συμμετέχουν επίσης η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν και ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ.

Η Σύνοδος έχει ιδιαίτερη σημασία καθώς αποτελεί την πρώτη μετά τον Απρίλιο του 2020 εν μέσω “κλειδώματος” του πλανήτη από μία άγνωστη ασθένεια και μετά από την έναρξη των εμβολιασμών. Επίσης είναι η πρώτη συνάντηση του G7 με τον νέο Αμερικανό πρόεδρο Τζο Μπάιντεν.

Εκτός από τα εμβόλια, θα συζητηθούν η οικονομική ανάκαμψη από την πανδημία και η κλιματική αλλαγή.

Η τηλεδιάσκεψη θα διαρκέσει δύο ώρες “κεκλεισμένων των θυρών” ενώ μετά τη λήξη της θα υπάρξει κοινό ανακοινωθέν.

Λονδίνο-Ανταπόκριση: Ευδοξία Λυμπέρη