Στόλτενμπεργκ: Δεν έχει ληφθεί τελική απόφαση για απόσυρση των δυνάμεων του ΝΑΤΟ από το Αφγανιστάν

Καμία τελική απόφαση για το αν και πότε θα αποσυρθούν οι νατοϊκές δυνάμεις από το Αφγανιστάν δεν ελήφθη στην τηλεδιάσκεψη που είχαν την Πέμπτη οι υπουργοί Άμυνας των χωρών του ΝΑΤΟ, όπως δήλωσε ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ, προσθέτοντας πως οι σύμμαχοι βρίσκονται αντιμέτωποι με διλήμματα, καθώς η βία αναζωπυρώνεται ξανά στη χώρα.

Μετά από δύο δεκαετίες στρατιωτικής επέμβασης της Δύσης και εκατοντάδες δισεκατομμύρια δολάρια σε επενδύσεις, οι χώρες μέλη του ΝΑΤΟ εμφανίζονται διστακτικές να τηρήσουν την προθεσμία της 1ης Μαΐου που προβλέπει η συμφωνία που υπέγραψαν οι ΗΠΑ με τους Ταλιμπάν το 2020, καθώς ελλοχεύει ο κίνδυνος για υπονόμευση της προόδου προς τη δημοκρατία καθώς κωλυσιεργεί η ειρηνευτική διαδικασία.

«Σε αυτό το στάδιο, δεν έχουμε λάβει καμία τελική απόφαση για το μέλλον της παρουσίας μας», ανέφερε ο Στόλτενμπεργκ μετά την τηλεδιάσκεψη με τους υπουργούς Άμυνας των χωρών της Συμμαχίας. «Καθώς πλησιάζει η προθεσμία της 1ης Μαΐου, οι νατοϊκοί σύμμαχοι θα συνεχίσουν να συνεργάζονται στενά και να συντονίζονται μέσα στις επόμενες εβδομάδες», δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου.

Η Γερμανίδα υπουργός Άμυνας Άνεγκρετ Κραμπ-Καρενμπάουερ δήλωσε την Τετάρτη ότι οι Ταλιμπάν πρέπει να κάνουν περισσότερα για να εκπληρώσουν τους όρους της ειρηνευτικής συμφωνίας που σύναψαν το 2020 με τις ΗΠΑ, ώστε να επιτραπεί η απόσυρση των ξένων στρατευμάτων.

Επιθέσεις στο Αφγανιστάν, συμπεριλαμβανομένης μιας βομβιστικής επίθεσης κατά την οποία σκοτώθηκε ο αναπληρωτής κυβερνήτης της πρωτεύουσας Καμπούλ τον Δεκέμβριο, ώθησαν μέλη του αμερικανικού Κογκρέσου και διεθνών οργανώσεων προάσπισης δικαιωμάτων να ζητήσουν μια καθυστέρηση στην απόσυρση των νατοϊκών δυνάμεων, που συμφωνήθηκε όταν ο Ντόναλντ Τραμπ ήταν πρόεδρος των ΗΠΑ.

«Αντιμετωπίζουμε πολλά διλήμματα και δεν υπάρχουν εύκολες επιλογές», δήλωσε ο Στόλτενμπεργκ.

«Εάν παραμείνουμε πέρα από την 1η Μαΐου, διακινδυνεύουμε περισσότερη βία, περισσότερες επιθέσεις εναντίον των δικών μας στρατευμάτων… Αλλά αν αποσυρθούμε, τότε θα διακινδυνεύσουμε να χάσουμε όσα κερδίσαμε».

Ο υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ Λόιντ Όστιν υποσχέθηκε να διαβουλευτεί με συμμάχους και εταίρους για την πορεία προς τα εμπρός, πρόσθεσε ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ.

Πηγές: Reuters, Γαλλικό Πρακτορείο, ΑΠΕ – ΜΠΕ