Σε κρίσιμη κατάσταση βρίσκεται η εξέλιξη της πανδημίας στην Τσεχία, καθώς κατέγραψε -1.227 νοσηλευόμενους σε σοβαρή κατάσταση, από τον κορονοϊό, αριθμό ρεκόρ, ενώ οι δυνατότητες της χώρας για την αντιμετώπιση τέτοιων περιστατικών φθίνουν.

Από το πρωί της Πέμπτης 18/2 στην Τσεχία εξακολουθεί να είναι διαθέσιμο μόλις το 14% των δυνατοτήτων της για νοσηλεία σε μονάδες εντατικής θεραπείας και μονάδες αυξημένης φροντίδας, συμπεριλαμβανομένων 154 κλινών για ασθενείς με COVID-19.

Η χώρα αυτή των 10,7 εκατομμυρίων κατοίκων είχε τα περισσότερα κρούσματα νέου κορονοϊού σε αναλογία με τον πληθυσμό της στην Ευρώπη με εξαίρεση την Πορτογαλία σε 14ήμερη βάση, σύμφωνα με τα στοιχεία του Ευρωπαϊκού Κέντρου Πρόληψης και Ελέγχου των Νόσων.

Ο υπουργός Υγείας Γιαν Μπλάτνι δήλωσε την Τετάρτη 17/2 ότι τα νοσοκομεία στην Τσεχία μπορεί να κατακλυστούν από ασθενείς με νέο κορονοϊό σε δύο με τρεις εβδομάδες, προχωρώντας στην πιο αυστηρή προειδοποίηση που έχει απευθύνει μέχρι στιγμής.

Η τσεχική κυβέρνηση έχει επικριθεί από την αντιπολίτευση και ομάδες πολιτών για χαοτική διαχείριση και έλλειψη πρόληψης, αλλά την ίδια ώρα αντιμετωπίζει και αυξανόμενα αιτήματα για τη χαλάρωση των περιοριστικών μέτρων που έχουν επιβληθεί για την αναχαίτιση της επιδημίας του νέου κορονοϊού.

Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters