Η καθηγήτρια παιδιατρικής, λοιμωξιολόγος και μέλος της εθνικής επιτροπής εμβολιασμών, Ιωάννα Παυλοπούλου μίλησε για τους εμβολιασμούς κατά του κορονοϊού, που πραγματοποιούνται στη χώρα μας, στο Πρώτο Πρόγραμμα.

«Είναι ασφαλή τα εμβόλια που έχουμε στην Ελλάδα. Έχουμε πια μια τεράστια εμπειρία 150 εκατομμυρίων δόσεων σε ολόκληρο τον κόσμο με πολύ καλή καταγραφή των τυχόν ανεπιθύμητων ενεργειών, οι οποίες είναι λίγο ως πολύ αυτές που αναμένουμε», ανέφερε στην εκπομπή η κα Παυλοπούλου.

Η γιατρός υπογράμμισε πως τα εμβόλια της Pfizer και της Moderna που έχουμε στη χώρα μας μπορεί να παρουσιάσουν αλλεργικές αντιδράσεις. «Σύμφωνα με τα στοιχεία που έχουμε από τον ΕΟΦ, οι αλλεργικές αντιδράσεις που χρειάστηκαν αντιμετώπιση με ενέσιμη θεραπεία ήταν 5 στις 500.000 εμβολίων που έχουμε χορηγήσει. Συνεπώς είναι μια συχνότητα αναμενόμενη. Ακόμη και τα άτομα που έχουν αλλεργίες σε τροφές, σε φάρμακα, η γιατρός ανέφερε πως δεν πρέπει να φοβούνται», προσθέτει η κα Παυλοπούλου.

Η γιατρός αναφέρθηκε και στην επίπτωση των ακραίων καιρικών φαινομένων που ταλαιπώρησαν τη χώρα μας, τα οποία είχαν ως αποτέλεσμα να οδηγήσουν στον επαναπρογραμματισμό ορισμένων ραντεβού. «Σαν χώρα χάνουμε πολύ λίγες δόσεις εμβολίων», ανέφερε η γιατρός.

«Το εμβόλιο της Pfizer έχει έγκριση από την ηλικία των 16 ετών, συνεπώς και στη χώρα μας μπορεί να χορηγηθεί σε παιδιά μεταξύ εφήβων 16-18 ετών, που είναι σε ευαίσθητες ομάδες όπως τα παιδιά με νευρομυικά νοσήματα. Άρα μπορούν ήδη να εμβολιαστούν αυτά τα παιδιά γιατί έχουμε δεδομένα από τις κλινικές δοκιμές της Pfizer. Σε ότι αφορά τα άλλα εμβόλια έχουν αρχίσει κλινικές μελέτες και με το εμβόλιo της AstraZeneca και με τα εμβόλια της Pfizer και της Moderna, αρχικά στις ηλικίες 12-18 και στη συνέχεια θα προχωρήσουν οι μελέτες σε μικρότερες ηλικίες από 5 έως 12 ετών», ανέφερε η κα Παυλοπούλου.