ανταπόκριση από την Ισπανία για την ΕΡΤ: Δώρα Μακρή

Περίπου 2,7 εκατομμύρια Ισπανοί έχουν ήδη λάβει την πρώτη δόση εμβολίου κατά του κορονοϊού και 1.119.000 έχουν λάβει και την δεύτερη δόση.

Η τάση των κρουσμάτων έχει μειωθεί θεαματικά και από 900/100.000 πληθυσμού που ήταν πριν από μία εβδομάδα, σήμερα ο μέσος όρος κρουσμάτων σε όλη την Ισπανία δείχνει 350 κρούσματα ανά 100.000 πληθυσμού.

Όμως, η κατάσταση έκτακτης  ανάγκης θα παραμείνει σε ισχύ ως τις 9 Μαΐου όπως είχε ήδη ψηφιστεί από την Βουλή από τον περασμένο Νοέμβριο.

Εντωμεταξύ σε δεκαήμερη καραντίνα υποβάλλονται όσοι ταξιδιώτες εισέρχονται στα ισπανικά αεροδρόμια από την Βραζιλία και την Νότια Αφρική και μόνο αν στην έβδομη ημέρα της καραντίνας έχουν αρνητικό τέστ μόνο τότε μπορούν να την διακόψουν.

Οι 17 Αυτονομίες αναπροσαρμόζουν τα περιοριστικά τους μέτρα με βάση τον δείκτη κρουσμάτων και κυρίως μειώνουν την νυχτερινή απαγόρευση κυκλοφορίας τουλάχιστον κατά μία ώρα. Σε ορισμένες περιοχές ξανανοίγουν οι υπαίθριες αγορές αν και πάντα θα πρέπει να εφαρμόζονται η χρήση μάσκας και η ενδεδειγμένη φυσική απόσταση.