Επτά μήνες μετά την εκτόξευσή του, το ρομποτικό ρόβερ Perseverance της NASA, θα εισέλθει στην ατμόσφαιρα του Άρη για τα επονομαζόμενα «7 λεπτά του τρόμου» μέχρι να προσεδαφιστεί. Το ρόβερ θα επιχειρήσει να προσγειωθεί στον κρατήρα Jezero απόψε, 18 Φεβρουαρίου στις 22:55 (ώρα Ελλάδος). Σκοπός της αποστολής αυτής είναι η αναζήτηση ιχνών μικροβιακής ζωής στον πλανήτη και η γεωλογική μελέτη.

Το Perseverance θα κατέβει μέσα στον μεγάλο κρατήρα Jezero, που κάποτε ήταν αρχαία λίμνη και δέλτα ποταμού και όπου θεωρείται πιθανότερο να υπήρχαν μορφές ζωής πριν δισεκατομμύρια χρόνια, όταν ο ‘Αρης ήταν πιο θερμός, υγρός και πιθανώς φιλόξενος για ζωή.

Μεταξύ άλλων, το ρόβερ διαθέτει μια πειραματική συσκευή που θα μετατρέπει το διοξείδιο της αρειανής ατμόσφαιρας σε καθαρό οξυγόνο, καθώς και ένα μίνι μετεωρολογικό σταθμό, 19 κάμερες και δύο μικρόφωνα που θα καταγράψουν τους πρώτους αρειανούς ήχους. Επίσης, θα απελευθερώσει το «Ingenuity«, ένα μικρό ρομποτικό ελικόπτερο βάρους 1,8 κιλών, το πρώτο στην ιστορία που θα πετάξει σε έναν άλλο πλανήτη.

(AP Photo/Damian Dovarganes)

Το χρονοδιάγραμμα της προσεδάφισης του Perseverance

Είσοδος στην ατμόσφαιρα: 22:48

Ανάπτυξη αλεξιπτώτου: 22:52

Κατάβαση: 22:54

Προσεδάφιση: 22:55

Όπως αναφέρει το CNN