Οι γονείς θα κληθούν να κάνουν COVID τεστ στα παιδιά τους δύο φορές την εβδομάδα σύμφωνα με το κυβερνητικό σχέδιο ώστε σταδιακά να επιστρέψουν οι μαθητές στα σχολεία αποκαλύπτει η εφημερίδα Telegraph, ενω νέα στοιχεία που θα δημοσιευτούν τον επόμενο μήνα σε σχέση με τον αντίκτυπο των εμβολίων στην μετάδοση του ιού θα αποτελέσουν το κλειδί για την σταδιακή απελευθέρωση των μέτρων στην Αγγλία.

Οι οικογένειες των μαθητών της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης θα κληθούν να πραγματοποιήσουν τεστ πλευρικής ροής στο σπίτι βάσει σχεδίων που θα εκπονήσει η κυβέρνηση ενώ τα σχολεία θα επιβλέπουν τα μαζικά τεστ μαθητών δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης μόνο μία φορά, στην αρχή της έναρξης των μαθημάτων.

Όλα τα σχολεία στην Αγγλία αναμένεται να ανοίξουν στις 8 Μαρτίου, αλλά για τα σχολεία δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης μπορεί να περάσουν έως και δύο εβδομάδες για να επιστρέψουν όλοι οι μαθητές στην τάξη, ανέφεραν πηγές από τον τομέα της εκπαίδευσης. Οι μάσκες προσώπου θα είναι επίσης υποχρεωτικές για μαθητές στα δευτεροβάθμια σχολεία, όπου δεν είναι δυνατή η κοινωνική απομάκρυνση εκτός φυσαλίδων στην τάξη.

Ο πρωθυπουργός ο οποίος θα παρουσιάσει τον οδικό χάρτη για τον τερματισμό των περιορισμών του Covid στις 22 Φεβρουαρίου θα στηριχτεί στα δεδομένα μιας μεγάλης μελέτης που δείχνει τον αντίκτυπο των εμβολίων στη μετάδοση, που αναμένεται τον επόμενο μήνα και θα αποτελέσει το κλειδί για τη λήψη αποφάσεων σχετικά με το πότε η βιομηχανία φιλοξενίας μπορεί να «επανέλθει στην φυσιολογική λειτουργία της, πιθανώς τέλη Απριλίου.

Ο Sir John, καθηγητής Ιατρικής του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης, δήλωσε στην επιτροπή επιστήμης και τεχνολογίας ότι οι άνθρωποι θέλουν να επιστρέψουν σε έναν «σχετικά φυσιολογικό τρόπο ζωής» και ότι πρέπει να ληφθούν μέτρα για να γίνει αυτό.

Ενθαρρυντικά είναι τα αποτελέσματα της μελέτης React του Imperial College στο Λονδίνο που διαπίστωσε ότι οι λοιμώξεις μειώθηκαν κατά τα δύο τρίτα σε ολόκληρη την Αγγλία από τότε που ξεκίνησε το λοκνταουν με πτώση 80% στο Λονδίνο.

Ωστόσο, τα επίπεδα του ιού εξακολουθούν να είναι υψηλά, με έναν στους 200 να είναι θετικοί στον κορονοϊό μεταξύ 4 και 13 Φεβρουαρίου.

Ωστόσο επιπλέον 12.718 περιπτώσεις κορονοϊού αναφέρθηκαν χθες στο Ηνωμένο Βασίλειο μειωμένες κατά 24% κατα μέσο όρο των επτά ημερών και 738 θανάτοι.

Ανταπόκριση: Νατάσσα Καντζάβελου