Βελιγράδι, 17/02/2021 (του ανταποκριτή της ΕΡΤ Νίκου Πέλπα)

Οι εμβολιασθέντες στη Σερβία ξεπέρασαν σήμερα το ένα εκατομμύριο. Σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Υγείας μέχρι σήμερα το μεσημέρι εμβολιάστηκαν 1,002,949 πολίτες από τους οποίους οι 356,010 έκαναν και την δεύτερη δόση.

Στην ανακοίνωση αναφέρεται ότι υπάρχει επαρκής αριθμός εμβολίων ώστε όλοι όσοι έκαναν την πρώτη δόση να μπορέσουν εγκαίρως να κάνουν και τη δεύτερη. Στη Σερβία οι μαζικοί εμβολισμοί ξεκινήσουν στις 19 Ιανουαρίου και χρησιμοποιούνται τα εμβόλια Pfizer-Biontech, το ρωσικό Sputnik-V και το κινεζικό Sinopharm ενώ στην φαρέτρα των υγειονομικών αρχών θα ενταχθεί μέχρι τα τέλη Φεβρουαρίου και το εμβόλιο της AstraZenecca.

Πέρα από τον εμβολιασμό των πολιτών της το σερβικό κράτος προσπαθεί παράλληλα να βοηθήσει και γειτονικές χώρες που δεν κατάφεραν να εξασφαλίσουν κάποιο εμβόλιο. Μετά την αποστολή το περασμένο Σάββατο 4,680 δόσεων στην Βόρεια Μακεδονία σήμερα η Σερβία έστειλε 2,000 δόσεις εμβολίου για τον κορονοϊό και στο Μαυροβούνιο. Σήμερα επίσης σε εμβολιαστικά κέντρα της Σερβίας άρχισαν να εμβολιάζονται οι γιατροί και το νοσηλευτικό προσωπικό των Covid νοσοκομείων της Σερβικής Δημοκρατίας της Βοσνίας.

Οι ταχείς ρυθμοί στον εμβολιασμό του γενικού πληθυσμού που εφαρμόζει η Σερβία δεν άρχισαν να επηρεάζουν ακόμη θετικά την επιδημιολογική κατάσταση. Αντιθέτως τις τελευταίες ημέρες παρατηρείται δραματική εξάπλωση της νόσου. Το τελευταίο 24ωρο επιβεβαιώθηκαν 2,467 νέα κρούσματα – εξακόσια περισσότερα απ ότι χθες- ενώ απεβίωσαν 16 ασθενείς.

Στα νοσοκομεία αναφοράς νοσηλεύονται 3,451 ασθενείς εκ των οποίων οι 142 είναι διασωληνωμένοι. Οι επιδημιολόγοι ερμηνεύουν την ραγδαία αύξηση των νέων κρουσμάτων στον συγχρωτισμό που υπήρξε στα χιονοδρομικά κέντρα της χώρας τους τελευταίους δύο μήνες.

Σημειώνεται ότι, σύμφωνα με επίσημα στοιχεία, από τα τέλη Δεκεμβρίου και μέχρι χθες η πληρότητα στα ξενοδοχεία των χιονοδρομικών κέντρων της Σερβίας ξεπέρασε το 95%. Αρνητικά στην επιδημιολογική κατάσταση λειτούργησε – σύμφωνα με του ειδικούς – και η ψυχολογική ανάταση που δημιουργήθηκε εξαιτίας των εμβολιασμών και η οποία προκάλεσε χαλαρότητα στην συμπεριφορά των πολιτών.