Ανταπόκριση από την Ιταλία για την ΕΡΤ – Κρίστιαν Μαυρής

Με μια ομιλία χείμαρρο και εφ’ όλης της ύλης διάρκειας περίπου μιας ώρας, ο νέος Πρωθυπουργός της Ιταλίας Mario Draghi απευθύνθηκε το πρωί στην Ιταλική Γερουσία.

Φανερά συγκινημένος ο κ. Draghi για την τιμή και την ευθύνη που του ανέθεσε ο ΠτΔ κ. Mattarella, ευχαρίστησε τον τέως Πρωθυπουργό Conte για την αντιμετώπιση της πρωτοφανούς πανδημίας που έπληξε την Ιταλία.

Πολλά τα σημαντικά σημεία της ομιλίας – Από τον επανασχεδιασμό του τομέα της υγείας στραμμένο περισσότερο σε τοπικό επίπεδο μέχρι και το καυτό θέμα των εμβολιασμών, που – όπως ο ίδιος δήλωσε – θα πρέπει να γίνονται με την υποστήριξη της Πολιτικής Προστασίας αλλά και του Στρατού.

Ο Πρωθυπουργός Draghi αναφέρθηκε και στις παγκόσμιες προκλήσεις, συμπεριλαμβάνοντας μάλιστα το περιβάλλον και τις κλιματικές αλλαγές. Μάλιστα αναφέρθηκε στην δήλωση του Πάπα Φραγκίσκου πως ‘Οι φυσικές τραγωδίες είναι η απάντηση της Γης στην δική μας κακομεταχείρισή της’

Ο κ. Draghi μίλησε για μια Νέα Ανοικοδόμηση της χώρας όπως έγινε και μετά το Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο – ουσιαστικά ένα νέο Σχέδιο Marshall.

Επίσης τόνισε την μη αναστρεψιμότητα της επιλογής του Ευρώ, ένα ξεκάθαρο κάρφωμα προς τους Ευρωσκεπτικιστές, κι έκανε έκκληση για την απαραίτητη ενότητα της Χώρας.

O κ. Draghi αναφέρθηκε και στο μεταναστευτικό και τάχθηκε υπέρ μιας εξισορρόπησης της κατάστασης ανάμεσα στις χώρες πρώτης εισόδου – ανάμεσά τους και η Ελλάδα – και στα άλλα κράτη μέλη της Ευρώπης

Αυτή την στιγμή που μιλάμε γίνονται οι δηλώσεις των Γερουσιαστών, και αργά σήμερα θα ζητηθεί η ψήφος εμπιστοσύνης, από την οποία δεν αναμένεται καμία έκπληξη λόγω εύρους του διακομματικού συνασπισμού.