Κέρκυρα: Οι θέσεις των επικεφαλής των παρατάξεων στη συζήτηση για τον απολογισμό της ΠΙΝ

Ολοκληρώθηκε η ειδική συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου Ιονίων Νήσων με αποκλειστικό αντικείμενο τον απολογισμό δράσης της περιφερειακής αρχής για το 2020, συνεδρίαση που λόγω της πανδημίας, γίνεται με τηλεδιάσκεψη.

Στην εισήγησή της η Περιφερειάρχης Ρόδη Κράτσα αναφέρθηκε στις μεγάλες προκλήσεις καθώς η ΠΙΝ έπρεπε να λειτουργήσει στην πρωτόγνωρη και τραγική πραγματικότητα του κορονοϊού, έχοντας θέσει «ως πρώτο στόχο να διαφυλάξουμε το πολυτιμότερο αγαθό μας, την υγεία, στις υπηρεσίες μας, στην κοινωνίας μας». Όπως είπε, αξιοποιήθηκε κάθε μέσο για να κρατηθεί ζωντανή η οικονομία των νησιών και να δημιουργηθεί ένα δίχτυ ασφαλείας για τους εργαζόμενους αλλά και τις επιχειρήσεις και τον τουρισμό με παράλληλες και συνεχείς προσπάθειες για την εφαρμογή των προστατευτικών μέτρων για τη μη διάδοση του ιού. Στίγμα επίσης της δράσης, κατά την κα Κράτσα, η εφαρμογή του προγράμματος για τον εκσυγχρονισμό των υπηρεσιών, την εκπαίδευση των υπαλλήλων, την επιτάχυνση των έργων που είχαν ξεκινήσει ή την αξιοποίηση ξεχασμένων μελετών κ.α. Αναφέρθηκε και στην ελπίδα με τις νέες ρυθμίσεις για τη νησιωτικότητα που προώθησε η κυβέρνηση, να αλλάξει ο τρόπος με τον οποίο αντιμετωπίζονται οι νησιωτικές περιοχές για να ξεπερνώνται τα προβλήματα λόγω της γεωγραφικής τους θέσης.

  • Ο πρώην Περιφερειάρχης, επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης Θεόδωρος Γαλιατσάτος από την πλευρά του, υποστήριξε ότι η περιφερειακή αρχή δεν αντιλήφθηκε έγκαιρα τα άσχημα αποτελέσματα στην τοπική οικονομία που έφερε η πανδημία αλλά και ότι υποτάχθηκε πλήρως στις εντολές της κυβέρνησης: «Εξανέμισε 30 εκατομμύρια ευρώ στη μαύρη τρύπα του Υπουργείου Ανάπτυξης στερώντας από τα Επτάνησα πολύτιμους πόρους για έργα και δράσεις».
  • Ο επικεφαλής της παράταξης Σπύρος Σπύρου άσκησε κριτική στην προηγούμενη περιφερειακή αρχή Γαλιατσάτου για τα πεπραγμένα της προ της τωρινής ηγεσίας της ΠΙΝ, ασκώντας κριτική στην αποτελεσματικότητα της αντιμετώπισης των προβλημάτων της καθημερινότητας, αναγνωρίζοντας πάντως τις προσπάθειες που γίνονται για τα έργα που δρομολογούνται.
  • Η Α. Μπαλού, επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης, άσκησε σφοδρή κριτική τόσο στην ΠΙΝ όσο και την κυβέρνηση, υπογραμμίζοντας ότι ο δεύτερος βαθμός Αυτοδιοίκησης αποτελεί το μακρύ χέρι του κράτους λειτουργώντας σε έναν ασφυκτικό κλοιό κατά των συμφερόντων των δυνάμεων της εργασίας φοροληστεία και αφαίμαξη των πόρων.
  • Ο Στέφανος Σαμοΐλης ανέφερε ότι η Περιφέρεια χρειάζεται άλλες πολιτικές ώστε να φύγει από το φαύλο κύκλο της υποανάπτυξης και της στήριξης μεγάλων συμφερόντων που τις περισσότερες φορές είναι ενάντια στους εργαζόμενους και τις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις.
  • Ο Σπυρος Κοντομάρης ανέφερε από την πλευρά του ότι παρόλο που ό,τι περνάμε με την πανδημία και την οικονομική κρίση είναι κορυφαία ζητήματα χωρίς ορατό τέλος, δεν φαίνεται να υπάρχει καμία ορατή μετάλλαξη του παραγωγικού μοντέλου με το μεγάλο κεφάλαιο να συνεχίζει να παίζει το ρόλο του.