Εμβόλια: Οργή Λονδίνου και Μπέλφαστ για τον περιορισμό εξαγωγών από την Ε.Ε.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση προχώρησε στον περιορισμό των εξαγωγών των εμβολίων για την Covid-19 στη Βόρεια Ιρλανδία, παρακάμπτοντας μέρος του Πρωτοκόλλου για το Brexit, γεγονός που προκάλεσε οργή στο Μπέλφαστ και το Λονδίνο.

Η πρωθυπουργός της Βόρειας Ιρλανδίας Αρλίν Φόστερ χαρακτήρισε «απίστευτη εχθρική πράξη» την απόφαση της ΕΕ να επικαλεστεί το άρθρο 16 του Πρωτοκόλλου για τη Βόρεια Ιρλανδία, το οποίο επιτρέπει στο Ηνωμένο Βασίλειο και την ΕΕ να αποφασίζουν και να δρουν μονομερώς, εφόσον υπάρχει κάποια μη αναμενόμενη, αρνητική επίπτωση από τη συμφωνία αυτήν.

«Με την πρώτη ευκαιρία, η ΕΕ επαναφέρει τα σκληρά σύνορα μεταξύ της Βόρειας Ιρλανδίας και της Ιρλανδίας, σε ό,τι αφορά τον εφοδιασμό με το εμβόλιο για τον κορονοϊό», σχολίασε, ζητώντας την παρέμβαση του πρωθυπουργού Μπόρις Τζόνσον.

Εκπρόσωπος της βρετανικής κυβέρνησης είπε ότι «θα εξεταστούν προσεκτικά τα επόμενα βήματα», προσθέτοντας ότι ο υπουργός Μάικλ Γκόουβ εξέφρασε στην ΕΕ «την ανησυχία» της Βρετανίας γιατί δεν ενημερώθηκε από τις Βρυξέλλες για τις αποφάσεις της.

Νωρίτερα, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή κατέληξε σε συμφωνία σε σχέδιο για τον έλεγχο των εξαγωγών των εμβολίων από την ΕΕ,