«Υπήρξαμε θύματα…» – Νέες καταγγελίες ηθοποιών

Πριν στεγνώσει το μελάνι από τις καταγγελίες για κακοποιήσεις αθλητριών, μια ανάρτηση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης βάζει φωτιά και στο χώρο του θεάτρου. Τρεις ελληνίδες ηθοποιοί δηλώνουν από κοινού ότι έπεσαν θύματα σεξουαλικής παρενόχλησης από τον Κώστα Σπυρόπουλο. Δια του δικηγόρου του ο ηθοποιός και σκηνοθέτης εκφράζει τη λύπη του και επισημαίνει ότι δεν υπάρχει καταγγελία στη δικαιοσύνη.

Τρεις γυναίκες… τρεις ηθοποιοί… ανοίγουν τις ψυχές τους και σπάνε τη σιωπή τους όπως λένε… Σε μια κοινή ανακοίνωση η Τζένη Μπότση, η Αγγελική Λάμπρη και η Λουκία Μιχαλά καταγγέλλουν το συνάδελφό τους Κώστα Σπυρόπουλο για πράξεις γενετήσιου χαρακτήρα σε βάρος τους.

«Θεωρούμε υποχρέωσή μας απέναντι στα παιδιά μας κι όλους τους νέους ανθρώπους να στηρίξουμε στη δημοσίευση τέτοιων περιστατικών ώστε να μειωθούν μέχρι και να εξαλειφθούν» αναφέρει σε ανάρτησή της η Τζένη Μπότση.

Η νέα, πολύ σοβαρή, καταγγελία έρχεται να ταράξει συθέμελα το χώρου του θεάματος, με πολύ γνωστά ονόματα να παίρνουν θέση και να στηρίζουν τις 3 ηθοποιούς.

«Είμαι δίπλα σου, όπως ήμουν και τότε, 22 χρόνια πριν που ήρθες στο σπίτι μου κλαίγοντας αμέσως μετά από αυτό που σου συνέβη» τόνισε σε ανάρτησή του ο Γιώργος Καπουτζίδης.

Ο Φώτης Σεργουλόπουλος υπογράμμισε ότι: «Από τότε που μου το είπες για πρώτη φορά, έβλεπα στο βλέμμα σου πάντα αυτή τη σκιά. Από σήμερα τα μάτια σου θα λάμπουν για πάντα χωρίς το φόβο που τόσα χρόνια έκρυβες όπως μπορούσες».

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι καταγγελίες αφορούν σε περιστατικά αρκετά χρόνια νωρίτερα, σε πρόβες ή δοκιμαστικά θεατρικών παραστάσεων με σκηνοθέτη τον Κώστα Σπυρόπουλο. Κάθε ανάρμοστη σεξουαλική συμπεριφορά, ακόμα και αν δεν κακοποιεί το σώμα σου, κακοποιεί την ψυχή σου, τονίζει ο ηθοποιός Χρήστος Λούλης.

«Λυπάμαι αν προσέβαλα κάποιον» 

Ο Κώστας Σπυρόπουλος απάντησε, δια του δικηγόρου του στις καταγγελίες.

«Σεβόμενος απόλυτα την αξία του ανθρώπου, ο εντολέας μου υπογραμμίζει ότι, εάν προσέβαλε κάποιον ή τον έκανε να αισθανθεί άβολα, λυπάται ειλικρινά γι ́αυτό και δηλώνει κατηγορηματικά ότι δεν ήταν στις προθέσεις του.»

Τον καλό του φίλο και συνάδελφο στήριξε ηθικά ο Δημήτρης Σταρόβας λέγοντας  ότι: «δεν υπάρχει περίπτωση και όχι γιατί είναι φίλος μου. Έχω δει να στηρίζει ηθοποιούς που δεν είχε εμπορικό ενδιαφέρον».

Άγνωστο παραμένει ακόμα αν οι 3 ηθοποιοί θα γνωστοποιήσουν και στη δικαιοσύνη τις καταγγελίες τους, καταθέτοντας μηνυτήρια αναφορά σε βάρος του γνωστού ηθοποιού και σκηνοθέτη.

Καταιγισμός καταγγελιών για ψυχολογική βία και εκφοβισμό στο θέατρο

Τα παιχνίδια εξουσίας στο θέατρο ήρθαν στο φως μετά από τις καταγγελίες της Ζέτα Δουκα κατά του Γιώργο Κιμούλη. Την τραυματική εμπειρία της από τη συνεργασία με τον γνωστό ηθοποιό και σκηνοθέτη κατέθεσε μέσω της ΕΡΤ και η Κατερίνα Παπουτσάκη αλλά και ο ηθοποιός Μάνος Ψιστάκης.

Το κρίσιμο θέμα της επιβίωσης του κλάδου των καλλιτεχνών, διαδέχθηκε η χιονοστιβάδα των καταγγελιών για ψυχολογική βία και παιχνίδια εξουσίας μέσα στον χώρο, από τους ανθρώπους της τέχνης. Μετά τη σύσταση Πειθαρχικού Οργάνου, το ΣΕΗ ενδέχεται να έρθει αντιμέτωπο όχι μόνο με τις καταγγελίες που βγήκαν στο φως τις τελευταίες μέρες, αλλά και με πολλές άλλες που αφορούν πολύ γνωστά ονόματα του ελληνικού θεάτρου.

Θεωρούμε απαράδεκτες τις μεθόδους ορισμένων ανθρώπων, εφόσον ευσταθούν όλα αυτά… Αυτό είναι μια μεγάλη κρίση, δεν είναι ένα μεμονωμένο περιστατικό, αυτή τη στιγμή εχουν έρθει στα αυτιά μας ότι θα γίνουν κι άλλες καταγγελίες, είπε ο πρόεδρος του ΣΕΗ, Σπύρος Μπιμπίλας.

Ο ηθοποιός και σεναριογράφος Μάνος Ψιστάκης, περιγράφει με μελανά χρώματα τη συνεργασία του με τον Γιώργο Κιμούλη. «Ο Γιώργος έχει πολύ κακή απάνθρωπη συμπεριφορά… τον έχεις σαν θεό και σού φέρεται τόσο άσχημα που αμφισβητείς τον ίδιο σου τον εαυτό».

Έκανε την καρδιά της πέτρα και συνέχισε να παίζει στην παράσταση με τον Γιώργο Κιμούλη, δήλωσε η Κατερίνα Παπουτσάκη στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων της ΕΡΤ.

Η ηθοποιός δήλωσε ότι «τους πρώτους μήνες ήταν πολύ δύσκολα, έχασα τη φωνή μου και ζορίστηκα πάρα πολύ. Ήταν μια πολύ δύσκολη συνεργασία. Δεν είχαμε καμία απολύτως επαφή όταν έχασα τελείως τη φωνή μου και κλείστηκα στο καμαρίνι μου».

Σε επικοινωνία της ΕΡΤ με τον κ. Κιμούλη, δήλωσε ότι δεν έχει να προσθέσει κάτι σε ότι έχει μέχρι τώρα πει. Υπενθυμίζεται για τις καταγγελίες της ηθοποιού Ζετας Δούκα ότι προτίθεται να προσφύγει στη Δικαιοσύνη.

Μετά τις καταγγελίες το ΥΠΠΟ, ανέλαβε την πρωτοβουλία για δημιουργία Κώδικα Δεοντολογίας σε όλους τους κρατικούς καλλιτεχνικούς φορείς και τις εκπαιδευτικές δομές.

Το ΥΠΠΟ, θα ξεκινήσει παράλληλα, διαβούλευση με το Σωματείο Ελλήνων Ηθοποιών και τους θεατρικούς παραγωγούς, προκειμένου να σπάσει ο φαύλος κύκλος κάθε μορφής βίας.

Πηγή: ΕΡΤ, Ρεπορτάζ: Αννα Βλαχοπαναγιώτη, Ειρήνη Βασάλου