Συνεργασίες φαρμακευτικών κολοσσών για αύξηση της παραγωγής στα εμβόλια

Μετά την γαλλική φαρμακευτική εταιρεία Sanofi που προχώρησε στην διάθεση των εγκαταστάσεων της στην Φρανκφούρτη της Γερμανίας για την παραγωγή του εμβολίου των Pfizer/Biontech, σειρά πήρε και η ελβετική φαρμακευτική εταιρεία Novartis που και αυτή με την σειρά της θέλει να βοηθήσει στην παραγωγή εμβολίων αλλά και των τεστ κορονοϊού.

Όπως ανακοινώθηκε από εκπρόσωπο της εταιρείας αυτή τη στιγμή διεξάγονται συνομιλίες με αρκετές εταιρείες, ώστε ένα υποστηριχθεί η κατασκευή εμβολίων ενάντια  στον Covid-19 σε εγκαταστάσεις της Novartis δεδομένου ότι έχουν προκύψει μεγάλα προβλήματα στην παραγωγή των εμβολίων της AstraZeneca και Pfizer/Biontech, δημιουργώντας προβλήματα στις εκστρατείες εμβολιασμού στην Ευρωπαϊκή Ένωση οι οποίες προχωρούν μάλλον αργά.

Εν τω μεταξύ όπως έγινε σήμερα γνωστό η Pfizer/BioNTech με έδρα την Μαγεντία της Γερμανίας επεκτείνει την παραγωγική τους ικανότητα καθώς αδειοδοτήθηκε η νέα παραγωγική της μονάδα στην πόλη Μαρμπουργκ της Έσσης που μέχρι πρότινος κατείχε η Novartis.

Ωστόσο, για να μπορέσει να διαθέσει στην αγορά το εμβόλιο που θα παρασκευάζεται στο Μάρμπουργκ, απαιτείται μια ακόμη έγκριση από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων που αναμένεται να ληφθεί πολύ σύντομα, ώστε να ξεκινήσει η παραγωγή τον Φεβρουάριο.

Σύμφωνα με την Pfizer/Biontech το πρώτο εξάμηνο του 2021, θα παρασκευαστούν στο συγκεκριμένο εργοστάσιο περισσότερες απο 250 εκατομμύρια δόσεις του εμβολίου, ενώ στόχος είναι να φτάσουν συνολικά 750 εκατομμύρια δόσεις

Ανταπόκριση Στρασβούργο Κώστας Δαβάνης