Στην Πελοπόννησο το μεγαλύτερο έργο διαχείρισης απορριμμάτων

Εντός του 2021 σε δοκιμαστική λειτουργία τίθεται το μεγαλύτερο έργο διαχείρισης απορριμμάτων στην Ελλάδα. Η κατασκευή του αναμένεται να ολοκληρωθεί σε 24 μήνες και ξεκινά άμεσα, όπως ανακοίνωσε το υπουργείο περιβάλλοντος και Ενέργειας. Με αυτό τον τρόπο ανοίγει ο δρόμος για το μηδενισμό των προστίμων που πληρώνει η χώρα για την Πελοπόννησο, ενώ η χώρα μας επιβαρύνεται με πρόστιμα ύψους 1,7 εκατ. ευρώ ετησίως λόγω των 21 Χώρων Ανεξέλεγκτης Διάθεσης Απορριμμάτων που λειτουργούσαν στο παρελθόν. .

Η δυναμικότητα διαχείρισης αποβλήτων είναι 200.000 τόνοι το έτος, εκ των οποίων οι 130.000 θα είναι σύμμεικτα και 70.000 οργανικά απόβλητα.

Το συνολικό ύψος της επένδυσης ανέρχεται σε 135 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα 62,5 εκατ. ευρώ προέρχονται από επιδότηση του ΕΣΠΑ. Η σύμβαση προβλέπει την κατασκευή και λειτουργία τριών Μονάδων Επεξεργασίας Απορριμμάτων (ΜΕΑ) και τριών Χώρων Υγειονομικής Ταφής Υπολειμμάτων (ΧΥΤΥ) σε Αρκαδία, Μεσσηνία και Λακωνία, καθώς και δύο Σταθμών Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων (ΣΜΑ) σε Κορινθία και Αργολίδα.

Όπως επισημαίνεται στη σχετική ανακοίνωση, «το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας σε στενή συνεργασία με το υπουργείο Εσωτερικών κατάφερε μετά από συντονισμένες ενέργειες να επιλύσει τα σοβαρά προβλήματα που υπήρχαν στη χρηματοδότηση και είχαν θέσει εν αμφιβόλω την υλοποίηση της επένδυσης».