Νέο εμβόλιο αποδείχτηκε αποτελεσματικό στο βρετανικό στέλεχος

Λονδίνο — Ανταπόκριση Ευδοξία Λυμπέρη

Ένα εμβόλιο για τον SARS-CoV-2 έχει αποδειχθεί ότι είναι κατά 89,3% αποτελεσματικό, ολοκληρώνοντας την τρίτη φάση δοκιμών σε μεγάλη κλίμακα στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Το εμβόλιο της αμερικανικής εταιρίας Novavax είναι το πρώτο που αποδείχτηκε ότι είναι το ίδιο αποτελεσματικό ενάντια στην βρετανική μετάλλαξη και την νοτιοαφρικανική – αν και λιγότερο για την τελευταία.

Ο Μπόρις Τζόνσον καλωσόρισε τα «ευχάριστα νέα» και έδωσε το πράσινο φως να ξεκινήσει η διαδικασία αξιολόγησης από την Ρυθμιστική Αρχή Φαρμάκων του Ηνωμένου Βασιλείου.

Το Ηνωμένο Βασίλειο έχει εξασφαλίσει 60 εκατομμύρια δόσεις από το εμβόλιο, η παραγωγή του οποίου θα γίνει στο εργοστάσιο όπου έχει επενδύσει η βρετανική κυβέρνηση, στο Stockton-on-Tees στη βορειοανατολική Αγγλία.

Τα εμβόλια αναμένεται να παραδοθούν τον Μάρτιο ή τον Απρίλιο, εάν εγκριθούν για χρήση από τη Ρυθμιστική Υπηρεσία Φαρμάκων και Προϊόντων Υγείας (MHRA).

Το νέο εμβόλιο Novavax αποδεικνύει ότι τα εμβόλια μπορούν να καλύψουν τα νέα στελέχη του κορονοϊού, όπως αυτό της Αγγλίας και της Νότιας Αφρικής. Όπως είπε ο επικεφαλής καθηγητής των δοκιμών Πολ Χιθ, «τα εμβόλια μπορούν να προσαρμοστούν γρήγορα και να περιμένουμε να δούμε, εάν απαιτείται, νέα εμβόλια ή δισθενή εμβόλια, όπου δύο διαφορετικά στελέχη ενώνονται στο ένα εμβόλιο».