Γ. Γεραπετρίτης: Eξαιρετικά δύσκολη άσκηση ο εμβολιασμός

Για τεράστιο διπλωματικό πόλεμο και φαινόμενα διπλωματικής πειρατείας στη διάθεση των εμβολίων, έκανε λόγο ο Υπουργός Επικρατείας Γιώργος Γεραπετρίτης, σε διαδικτυακή εκδήλωση με θέμα «Πανδημία, θεμελιώδη δικαιώματα και δημοκρατία – Η πρόκληση του εμβολιασμού», ενώ υπογράμμισε ότι «ο εμβολιασμός είναι ό,τι πιο δύσκολο έχει επιχειρήσει η ελληνική Πολιτεία εδώ και δεκαετίες».

Είναι μια εξαιρετικά δύσκολη άσκηση», εξήγησε, «όχι μόνο γιατί αφορά σχεδόν το σύνολο του ελληνικού πληθυσμού σε λίγο χρόνο, υπό συνθήκες πολύ περιορισμένης προσφοράς και μεγάλης ζήτησης, αλλά γιατί αποτελεί δύσκολη διαχειριστική άσκηση. Έχουν αποτύχει χώρες, παραδοσιακά πολύ ισχυρά κράτη, όπως είναι η Γαλλία, το Βέλγιο, η Ολλανδία, το Λουξεμβούργο, που έχουν πάρα πολύ χαμηλούς δείκτες σε ό,τι αφορά την απορρόφηση των εμβολίων. Απέτυχαν επίσης χώρες οι οποίες παραδοσιακά συνδέονται με το κοινωνικό κράτος, όπως οι Σκανδιναβικές που δεν μερίμνησαν να υπάρχουν οι δεύτερες δόσεις των εμβολίων».

«Ακολουθούμε μια όσο το δυνατόν λελογισμένη στάση, προσπαθώντας κατά το δυνατόν επί τη βάση των δεδομένων που έχουμε με τις παραδόσεις που γίνονται, πάντοτε όμως διασφαλίζοντας ότι υπάρχει η αναγκαία δεύτερη δόση», υπογράμμισε ο κ. Γεραπετρίτης.

Αναφερόμενος στον «πόλεμο» για τα εμβόλια, τόνισε ότι είναι πραγματικά τρομακτικό να γίνονται παραγγελίες για αναγκαίο ιατρικό υλικό και καθ’ οδόν το υλικό αυτό να πηγαίνει σε άλλες χώρες, οι οποίες πλειοδότησαν στην προσφορά τους.

Υπεραμύνθηκε πάντως του ευρωπαϊκού δικαιϊκού συστήματος που στηρίζεται σε αξιακές παραδοχές, όχι ωστόσο πάντα προς όφελος μιας μεγαλύτερης ευελιξίας, με παράδειγμα το Ισραήλ που έχει μεν εμβολιάσει το 1/4 του συνολικού πληθυσμού, ωστόσο με μεγάλες παραχωρήσεις στα προσωπικά δεδομένα των πολιτών.

Σχετικά με την πρόταση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στην ΕΕ για την καθιέρωση ταξιδιωτικών διευκολύνσεων, μέσω πιστοποιητικού εμβολιασμού, ο υπουργός Επικρατείας ότι «ο σκοπός δεν είναι να επιβληθούν περιορισμοί στα ταξίδια, αλλά εκείνοι οι οποίοι θα έχουν εμβολιαστεί να μην χρειάζεται να υποστούν ορισμένες διαδικασίες όπως το να έχουν κάνει τεστ πριν να ταξιδέψουν ή να ελέγχονται δειγματοληπτικά κατά την άφιξή τους ή να μπαίνουν σε καραντίνα» και πρόσθεσε: «Εκείνο το οποίο έχουμε ζητήσει είναι να υπάρχει ενιαίος τρόπος στη διαχείριση του πιστοποιητικού».