Το «Ρολόι της Αποκάλυψης» δείχνει 100 δευτερόλεπτα πριν την ολική καταστροφή

Πυρηνικά όπλα, πανδημίες, επιτάχυνση της κλιματικής αλλαγής. Πόσο κοντά είμαστε στο τέλος του κόσμου; Παρά το γεγονός ότι το 2020 ήταν μια πολύ δύσκολη χρονιά, η ανθρωπότητα φαίνεται ότι επιβράδυνε την πορεία της προς την ολική καταστροφή, τουλάχιστον σύμφωνα με το «Ρολόι της Αποκάλυψης» (Doomsday Clock).

Φέτος, τα χέρια του συμβολικού αυτού ρολογιού δεν θα κινηθούν προς τα εμπρός και συνεπώς θα συνεχίσει να δείχνει την περσινή ώρα: 100 δευτερόλεπτα έως τα μεσάνυχτα, όπως ανακοίνωσε το Bulletin of the Atomic Scientists (BAS), μια παγκόσμια οργάνωση επιστημόνων και πολιτικών εμπειρογνωμόνων.

Τα κακά νέα είναι ότι είμαστε ακόμα πιο κοντά στα μεσάνυχτα από τότε που υπάρχει το ρολόι, δηλαδή από το 1947. Η ευρεία κακοδιαχείριση της πανδημίας COVID-19, η μικρή πρόοδος στην εξάλειψη των πυρηνικών όπλων και οι ανεπαρκείς προσπάθειες για τον μετριασμό της καταστροφικής κλιματικής αλλαγής, οδήγησαν την BAS στην απόφαση να «πατήσει παύση» ως προειδοποίηση.

«Οι κυβερνήσεις σε όλο τον κόσμο απέτυχαν στο να αναλάβουν τις ευθύνες τους, δεν συνεργάστηκαν, και κατά συνέπεια δεν μπόρεσαν να προστατεύσουν την υγεία και την ευημερία των πολιτών τους», δήλωσε η Ρέιτσελ Μπρόνσον, γενική διευθύντρια της BAS. «Παρόλο που θα υποχωρήσει στο μέλλον, αυτή  η πανδημία αποτελεί τρανταχτό παράδειγμα ότι οι αξιωματούχοι δεν είναι προετοιμασμένοι να χειριστούν άλλες πανδημίες που μπορεί να προκύψουν στο μέλλον», πρόσθεσε η Μπρόνσον.