Μία ανάσα πριν το «κόκκινο» η Αττική με σχεδόν 2500 ενεργά κρούσματα, και περιοχές του κέντρου, βόρεια και ανατολικά προάστια να εμφανίζουν μεγάλο ιϊκό φορτίο. Η κάλυψη στις ΜΕΘ της Αττικής φθάνει το 63% με τους ειδικούς να ανησυχούν, αφού τα σημερινά επιδημιολογικά δεδομένα μπορεί να επιβαρύνουν την εικόνα στα νοσοκομεία σε δύο εβδομάδες.

Ο Στέλιος Λουκίδης – πρόεδρος της ελληνικής πνευμονολογικής εταιρείας, αναφέρει: «τα περιστατικά και η αύξηση των εισαγωγών θα αλλάξουν τα δεδομένα στην εκπαίδευση και στην οικονομία σε ότι αφορά την αγορά.»

Τις τελικές εισηγήσεις της στην κυβέρνηση θα κάνει η Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων αύριο μετά τη συνεδρίαση της.

Ο απολογισμός της Πέμπτης 28/1:

– 716 κρούσματα

– 268 διασωληνωμένοι

– 18 θάνατοι

Σύμφωνα με τους επιστήμονες, τα αυξημένα κρούσματα σκιαγραφούν την εικόνα πριν από 15 ημέρες, με το πρώτο «άνοιγμα», των δημοτικών σχολείων.

Ο Αθανάσιος Εξαδάκτυλος – πρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου, αναφέρει: «δεν είναι καλό σημάδι το ότι 14 ημέρες μετά το πρώτο άνοιγμα αυτομάτως αρχίζουμε να βλέπουμε αυτήν την τάση, θα πρέπει επίσης να πούμε πως δεν έχουμε δει ακόμα την επίδραση του λιανεμπορίου πάνω στην πανδημία.»

Στο υπουργικό συμβούλιο, ο πρωθυπουργός εξήγησε την στρατηγική της κυβέρνησης στην διαχείριση της πανδημίας.

«Μένουμε σε διαρκή επιφυλακή ώστε να παρεμβαίνουμε όταν αυτό χρειάζεται. Ανοίγουμε δραστηριότητες όταν τα κρούσματα υποχωρούν, τις περιορίζουμε όταν αυτά αναζωπυρώνονται. Δεν είναι δηλαδή πολιτική “βλέποντας και κάνοντας”, είναι ακριβώς το αντίθετο: βλέπουμε ώστε να ξέρουμε ακριβώς τι κάνουμε», τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Προβληματισμό προκαλούν, σύμφωνα με τους επιστήμονες οι εικόνες από το εκπαιδευτικό συλλαλητήριο στο κέντρο της Αθήνας με χιλιάδες διαδηλωτές παρά την απαγόρευση συναθροίσεων άνω των 100 ατόμων και χωρίς να τηρηθούν οι αποστάσεις.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Χρήστος Ταραντίλης δήλωσε: «Αδιανόητες εικόνες συγχρωτισμού στο εκπαιδευτικό συλλαλητήριο, φέρουν ευθύνη όσοι επενδύουν σε τεχνητή όξυνση αδιαφορώντας προκλητικά για τους υγειονομικούς κινδύνους. Είναι οι ίδιοι που καταγγέλλουν την κυβέρνηση για κάθε μέτρο που λαμβάνει. Οι πολίτες βλέπουν και κρίνουν»

Πηγές της αστυνομίας τόνισαν ότι δεν έγινε επιχείρηση για τη διάλυση του πλήθους προκειμένου να αποφευχθεί η πυροδότηση έντασης.

Αντιπαράθεση στη Βουλή

Οξεία πολιτική αντιπαράθεση προκάλεσε στη Βουλή, το πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο και ο νόμος για τα πανεπιστήμια, με τον Βασίλη Κικίλια να καλεί τα κόμματα να δείξουν υπευθυνότητα λόγω κορωνοϊού.

«Να είμαστε πάρα πολύ υπεύθυνοι και προσεκτικοί στο πώς και ποιους συμπολίτες μας παρακινούμε ειδικά σε ότι έχει να κάνει με την Αττική και τα επιδημιολογικά δεδομένα που παρουσιάζονται τις τελευταίες ημέρες», δήλωσε ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας.

Από την πλευρά του ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Πάνος Σκουρλέτης σχολίασε: «Να μην διανοηθεί να απαγορεύσει το συνταγματικό δικαίωμα των φοιτητών και των φοιτητριών να διαδηλώσουν πρόσχημα την πανδημία».

«Aντί να πέσουν οι τόνοι για να αντιμετωπίσουμε την πανδημία από τη μία και τις επιπτώσεις στην οικονομία από την άλλη…βλέπουμε αυτό το θλιβερό θέαμα σήμερα στη Βουλή», ανέφερε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΙΝΑΛ Μιχάλης Κατρίνης.

Στο μείγμα της επιβάρυνσης έρχονται να προστεθούν τα κρούσματα του μεταλλαγμένου στελέχους που αυξάνονται. Τουλάχιστον άλλα 10 κρούσματα σε Αθήνα και Κρήτη εντοπίστηκαν τις τελευταίες ημέρες.

Τα εμβόλια

Οι ποσότητες εμβολίων που είναι συμφωνημένες να παραδοθούν στην Ελλάδα μέχρι το μέχρι το τέλος του έτους είναι 26 εκατομμύρια, και θα μπορούσαν να εμβολιαστούν 15,4 εκατομμύρια πολίτες.

Η Pfizer θα μας παραδώσει μέχρι τέλος Μαρτίου 1,4 εκατ. εμβόλια, η Μοderna 240.000 το α’ τρίμηνο και η AstraZeneca 700.000 εμβόλια, με μια πιθανή αύξηση άλλων 140.000 εμβολίων.

Για τα επόμενα τρίμηνα αναμένουμε μια πολύ μεγάλη αύξηση παραδόσεων τον Απρίλιο από την Pfizer και από την AstraZeneca, ενώ θα προστεθεί και η εταιρεία CureVac και πιθανόν η Johnson & Johnson με ένα εμβόλιο κάπως πιο εύκολο στη διαχείρισή του.

Μέχρι στιγμής έχουμε ξεπεράσει τους 220.000 εμβολιασμούς, ενώ ο στόχος για το τέλος Ιανουαρίου ήταν 200.000 εμβολιασμοί. Έχουμε κλεισμένα ραντεβού περίπου 700.000 μέχρι τις αρχές Απριλίου.

Η Ελλάδα βρίσκεται αυτή τη στιγμή στην 10η θέση εμβολιασμών στον κυλιόμενο επταήμερο μέσο όρο της Ε.Ε., ενώ πραγματοποιεί περισσότερους από 17.000 εμβολιασμούς ημερησίως, ακολουθώντας με συνέπεια τη στρατηγική διαφύλαξης και της δεύτερης δόσης.

Στην Ευρώπη

Την ώρα που Βρυξέλλες και AstraZeneca αναζητούν συμβιβαστική λύση για την παράδοση των εμβολίων, νέες αναταράξεις προκαλεί η προκαταρκτική σύσταση της γερμανικής επιτροπής εμβολιασμού η οποία προτείνει τη χορήγηση του εν λόγω εμβολίου μόνο στις ηλικιακές ομάδες 18-64 ετών λόγω της έλλειψης επαρκών στοιχείων για την αποτελεσματικότητά του στους άνω των 65. Η AstraZeneca απαντά ότι το εμβόλιό της προκαλεί ικανοποιητική ανοσοαντίδραση στους ηλικιωμένους, συμπέρασμα με το οποίο συμφωνούν και οι αρμόδιες βρετανικές αρχές. Ο Γερμανός υπουργός Υγείας Γενς Σπαν, που προβλέπει ότι τα προβλήματα λόγω έλλειψης δόσεων θα διαρκέσουν μέχρι τον Απρίλιο, διευκρινίζει ότι η τελική σύσταση της επιτροπής θα έρθει μετά την έγκριση του εμβολίου από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων.

«Γνωρίζαμε από το Φθινόπωρο, καθώς αυτή η συζήτηση γίνεται πολλούς μήνες τώρα, ότι υπάρχουν λιγότερα στοιχεία από μελέτες σε ανθρώπους μεγαλύτερης ηλικίας./Δε γνωρίζουμε ακόμη πώς αυτό θα επηρεάσει πρακτικά την απόφαση των αρμόδιων αρχών. Και γι ’αυτό περιμένουμε την αυριανή έγκριση (από τις ευρωπαϊκές αρχές) κι εν συνεχεία την τελική σύσταση της γερμανικής επιτροπής εμβολιασμού», δήλωσε ο υπουργός Υγείας της Γερμανίας Γενς Σπαν.

Μια ελαφρά αλλαγή τόνου διαφαίνεται εντωμεταξύ στις συνομιλίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης με την AstraZeneca, όπως επισημαίνει η Επίτροπος Υγείας Στέλλα Κυριακίδου η οποία τονίζει πάντως ότι τα συμφωνηθέντα πρέπει να τηρηθούν.

«Εποικοδομητικό κλίμα στη συζητήσεις μας με τον διευθύνοντα σύμβουλο της AstraZeneca Πασκάλ Σοριό (…) Η Ευρωπαϊκή Ένωση παραμένει ενωμένη και σταθερή στη θέση της ότι οι συμβατικές υποχρεώσεις πρέπει να τηρηθούν, τα εμβόλια πρέπει να παραδοθούν στους Ευρωπαίους πολίτες», τόνισε η επίτροπος Υγείας Στέλλα Κυριακίδου.

Όσον αφορά την έφοδο που πραγματοποίησαν οι βελγικές αρχές σε εργοστάσιο της εταιρείας με στόχο να διαπιστωθεί αν όντως υπάρχει πρόβλημα στη μονάδα παραγωγής, η Κομισιόν δεν επιβεβαιώνει ούτε διαψεύδει ότι αυτό έγινε κατόπιν αιτήματός της.

Ο Στέφαν Ντε Κερσμέκερ, εκπρόσωπος της Κομισιόν δήλωσε: «Επιτόπιος έλεγχος κατόπιν εντολής διεξήχθη από τις βελγικές αρχές. Δεν σχολιάζουμε σχετικά, ούτε γιατί διεξήχθη, ούτε ποιά ήταν η εντολή διότι προφανώς αυτό είναι κάτι που εμπίπτει στο πλαίσιο αυτής της έρευνας».

Από την πλευρά της η Βρετανία φροντίζει να θυμίσει τη δική της θέση με την εκπρόσωπο του πρωθυπουργού Μπόρις Τζόνσον να δηλώνει ότι το Λονδίνο έχει την πεποίθηση πως η προμήθεια εμβολών στη χώρα δε θα διαταραχθεί.

Ο Βρετανός υπουργός Επικρατείας, Μάικλ Γκόουβ, ανααφέρει ότι: «Είμαστε πάντοτε πρόθυμοι και είναι καθήκον μας να μιλάμε με τους φίλους και γείτονές μας στην Ευρώπη χωρίς προκαταλήψεις για να δούμε τι μπορούμε να κάνουμε για να τους στηρίξουμε και να τους βοηθήσουμε. Αλλά το πιο σημαντικό είναι να διασφαλίσουμε ότι θα προχωρήσουμε με το δικό μας πρόγραμμα εμβολιασμού με όσο το δυνατόν μεγαλύτερη ασφάλεια και ταχύτητα».

Οι ελλείψεις εμβολίων διαταράσσουν τα εμβολιαστικά προγράμματα όλο και περισσότερων χωρών. Εμβολιαστικά κέντρα σε Γαλλία, Γερμανία, Ισπανία και Πορτογαλία αναβάλλουν τα προκαθορισμένα ραντεβού, η Τσεχία σχεδιάζει να παγώσει τους εμβολιασμούς για δύο εβδομάδες, η ενώ η Δανία προκρίνει τον εμβολιασμό των άνω των 85 έναντι των υγειονομικών.

Ο ερευνητής του ινστιτούτου δημόσια ςΥγείας Βαρκελώνης Τζέφρι Λάζαρους δήλωσε: «Είναι μια πολύ ατυχής εξέλιξη διότι οι περισσότεροι Ισπανοί και άλλοι Ευρωπαίοι πολίτες είναι προετοιμασμένοι να εμβολιαστούν και τώρα δεν έχουμε το εμβόλιο».

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας θυμίζει στους ηγέτες του κόσμου ότι κανένας δεν θα είναι ασφαλής μέχρι να είμαστε όλοι ασφαλείς.

Ρεπορτάζ: Σμαράγδα Αγορογιάννη, Δήμητρα Σέκη, Λήδα Παπαδοπούλου

Πηγή: EΡΤ