Οι ΗΠΑ ζητούν από την Τουρκία και τη Ρωσία να ξεκινήσουν αμέσως την απόσυρση των δυνάμεών τους από τη Λιβύη, συμπεριλαμβανομένων και των μισθοφόρων, διαμήνυσε ο προσωρινός πρεσβευτής των ΗΠΑ στον ΟΗΕ, Ρίτσαρντ Μιλς.

«Ζητάμε από όλους τους εξωτερικούς παράγοντες, συμπεριλαμβανομένης της Ρωσίας, της Τουρκίας και των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων να σεβαστούν την εθνική κυριαρχία της Λιβύης και να σταματήσουν αμέσως όλες τις στρατιωτικές παρεμβάσεις», τόνισε ο Ρ. Μιλς στην τηλεδιάσκεψη του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ για το θέμα της Λιβύης.

Η στάση της νέας κυβέρνησης Μπάιντεν έρχεται σε αντίθεση με την αόριστη πολιτική του Ντόναλντ Τραμπ στο ζήτημα της Λιβύης τα προηγούμενα χρόνια. Κάποια περίοδο ο Τραμπ φάνηκε να στηρίζει τον ισχυρό άνδρα της ανατολικής Λιβύης, τον στρατάρχη Χαλίφα Χάφταρ, αντί της διεθνώς αναγνωρισμένης Κυβέρνησης Εθνικής Συμφωνίας (GNA) που εδρεύει στην Τρίπολη.

«Με βάση τη συμφωνία εκεχειρίας του Οκτωβρίου, ζητάμε από την Τουρκία και τη Ρωσία να ξεκινήσουν αμέσως την αποχώρηση των δυνάμεών τους από τη χώρα και την αποχώρηση των ξένων μισθοφόρων (…) που στρατολόγησαν, χρηματοδότησαν, ανέπτυξαν και στήριξαν στη Λιβύη», τόνισε ο Μιλς.

Τον περασμένο Δεκέμβριο ο ΟΗΕ εκτιμούσε ότι τα δύο αντίπαλα στρατόπεδα έχουν αναπτύξει περίπου 20.000 μισθοφόρους και ξένους στρατιώτες στη Λιβύη. Υπολόγιζε επίσης ότι 10 στρατιωτικές βάσεις στη χώρα αυτή έχουν καταληφθεί, πλήρως ή εν μέρει, από ξένες δυνάμεις.

Βάσει της συμφωνίας της 23ης Οκτωβρίου 2020, οι ξένοι στρατιώτες και οι μισθοφόροι θα έπρεπε να αποχωρήσουν από τη Λιβύη μέσα σε διάστημα τριών μηνών. Ωστόσο, μετά την καταληκτική ημερομηνία της 23η Ιανουαρίου, δεν υπάρχει καμία ένδειξη για την αποχώρησή τους.

Ο στρατάρχης Χάφταρ στηρίζεται από τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, την Αίγυπτο και τη Ρωσία, κυρίως με μισθοφόρους της ιδιωτικής εταιρείας ασφαλείας Wagner. Η GNA στηρίζεται από την Τουρκία και τους Σύρους αντάρτες που έχουν μεταφερθεί στη χώρα.

Στην τηλεδιάσκεψη του Συμβουλίου Ασφαλείας, τα περισσότερα μέλη του, μεταξύ των οποίων η Ινδία, η Κίνα και η Βρετανία, ζήτησαν να αποχωρήσουν οι ξένοι στρατιώτες και οι μισθοφόροι από τη Λιβύη αλλά και να τηρηθεί το εμπάργκο πώλησης όπλων που έχει επιβληθεί στη χώρα από το 2011.

Πηγές: Γαλλικό Πρακτορείο, ΑΠΕ – ΜΠΕ