Την ανάγκη δημιουργίας κατάλληλου Νομοθετικού Πλαισίου που θα περιλαμβάνει κανόνες και για την χρήση ηλεκτρικών πατινιών τόνισε μιλώντας στην ΕΡΤ Κομοτηνής η εκπρόσωπος του Συλλόγου «SOS Τροχαία Εγκλήματα» κα Καίτη Μακρή.

«Ενώ υποτίθεται ότι η κυβέρνηση θα προχωρήσει στην απαγόρευση κυκλοφορίας στο οδικό δίκτυο ηλεκτρικών πατινιών με ταχύτητα μεγαλύτερη των 25km/h δεκάδες μοντέλα τέτοιων οχημάτων που αναπτύσσουν ταχύτητες από 40 μέχρι και 100Km/h πωλούνται και αγοράζονται ελεύθερα», σημείωσε προσθέτοντας ότι ακόμη και μέσω κινητού τηλεφώνου μικρά παιδιά μπορούν να νοικιάσουν ένα πατίνι μη αντιλαμβανόμενα τους κινδύνους που ελλοχεύουν. Η κα Μακρή κάλεσε τους γονείς να απαγορεύουν στα παιδιά τους τέτοιου είδους αγορές.

Πτώση από πατίνι. Κεντρική πλατεία Κομοτηνής. Φωτογράφος:Μαρία Νικολάου

«Τελικά αυτό που συμβαίνει με τα ηλεκτρικά πατίνια θα είναι μια επανάληψη της ιστορίας της νομιμοποίησης των μηχανών τύπου «γουρούνας», που παρά τα τροχαία που έχουν συμβεί με θανάτους Ελλήνων αλλά και ξένων – τουριστών και την πολύχρονη χρήση τους δεν υπάρχει κανένας νόμος που να διέπει τη χρήση τους» δήλωσε η κα Μακρή επισημαίνοντας και «τις πέραν κάθε λογικής ταχύτητες των ηλεκτρικών πατινιών, χωρίς καμία προστασία στους χρήστες τους, που «εκτινάσσουν» την επικινδυνότητα στα ύψη».

Μάλιστα, δεν παρέλειψε να σημειώσει ότι τα περισσότερα ατυχήματα σημειώνονται καθ’ οδόν προς το σχολείο, είτε τα παιδιά είναι πεζά, είτε χρησιμοποιούν κάποιο μέσο: ποδήλατο, μηχανάκι, πατίνι κ.α. «Φανταστείτε τους κινδύνους, όταν κινούνται χωρίς καμία γνώση και χωρίς καμία εκπαίδευση με ένα ηλεκτρονικό πατίνι πάνω σε ένα πεζοδρόμιο ή σε ένα οδόστρωμα (όπου κανονικά απαγορεύεται)», κατέληξε εκφράζοντας την αγωνία της.

Ρεπορτάζ –κείμενο-φωτογραφία: Μαρία Νικολάου