Σκόπια, Ανταπόκριση για την ΕΡΤ του Νίκου Φραγκόπουλου

Το υπουργείο Υγείας του Βόρειας Μακεδονίας επιβεβαίωσε χθες Τετάρτη ότι διαγνώστηκε το πρώτο κρούσμα του μεταλλαγμένου στελέχους του SARS-CoV-2 που εντοπίστηκε για πρώτη φορά στο Ηνωμένο Βασίλειο και θεωρείται ακόμη πιο μολυσματικός.

Πρόκειται για έναν 46χρονο άνδρα από τα Σκόπια ο οποίος, όπως δήλωσε ο ίδιος είχε περιορισμένες επαφές όλο το τελευταίο διάστημα και δεν ταξίδεψε πρόσφατα εκτός της χώρας.

Στη Βόρεια Μακεδονία έχουν καταγραφεί μέχρι στιγμής 91.555 κρούσματα του κορονοϊού, ενώ 2.821 που είχαν προσβληθεί κατέληξαν από επιπλοκές της νόσου.

Στη Βόρεια Μακεδονία δεν έχουν ξεκινήσει ακόμη εμβολιασμοί του πληθυσμού κατά της COVID-19, καθώς αυτή δεν έχει παραλάβει μέχρι στιγμής καμία παρτίδα εμβολίων, λόγω των καθυστερήσεων που παρατηρείται με τις παραδόσεις από φαρμακευτικές εταιρίες-παραγωγούς.

Η χώρα πρόκειται να λάβει 833.000 δόσεις εμβολίου κατά του κορονοϊού μέσω του μηχανισμού COVAX, του προγράμματος του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας για εμβολιασμούς σε φτωχότερα έθνη, για τις οποίες κατέβαλε προκαταβολή και παρείχε τις οικονομικές εγγυήσεις, εκπληρώνοντας έτσι τις οικονομικές υποχρεώσεις που απορρέουν από τη σύμβαση. Ευελπιστεί ότι οι πρώτες ποσότητες αυτής της προμήθειας θα φθάσουν στη χώρα το πρώτο μισό του Φεβρουαρίου και θα ξεκινήσουν οι εμβολιασμοί.

Παράλληλα, η κυβέρνηση της Βόρειας Μακεδονίας βρίσκεται όπως λέει στην τελική φάση των συνομιλιών με την φαρμακευτική εταιρεία «Pfizer» για την προμήθεια 800.000 δόσεων σε διαδοχικές φάσεις τους επόμενους μήνες, η πρώτη εκ των οποίων αναμένεται στη χώρα τον Φεβρουάριο.

Ωστόσο, επειδή οι όλες διαδικασίες με τις παραδόσεις των εμβολίων αυτών ενδέχεται να καθυστερήσουν περαιτέρω, η κυβέρνηση της Βόρειας Μακεδονίας ανακοίνωσε χθες ότι ξεκίνησε διαπραγματεύσεις για την προμήθεια 200.000 δόσεων κινεζικού εμβολίου, που θα φτάσουν στη χώρα άμεσα.