Η καθηγήτρια μικροβιολογίας, Άννα Παπά-Κονιδάρη, μίλησε για τη νέα μετάλλαξη του κορονοϊού και τις ανησυχίες που εγείρει αυτό το ζήτημα στο Πρώτο Πρόγραμμα και την εκπομπή «Πρωινή Παρέα» με τους Κατερίνα Σερέτη και Διονύση Χατζημιχάλη.

«Η μετάλλαξη βασανίζει πάλι γιατί οι ιοί τα κάνουν αυτά, μεταλλάσσονται διαρκώς. Της Βρετανίας κυκλοφορεί πολύ αλλά είναι κάτι αναμενόμενο, ότι στο τέλος οι μεταλλάξεις επικρατούν. Πρέπει να έχουμε στο μυαλό μας αυτές τις δύο μεταλλαγές (Βρετανίας – Νότιας Αφρικής). Κάνουμε εργαστήρια προκειμένου να γίνει χαρτογράφηση στην Ελλάδα, για να δούμε που έχει φτάσει ο ιός, αλλά είναι λογικό να είναι παντού.»

Όσον αφορά στο πότε ήρθε στην Ελλάδα η κα Παπά-Κονιδάρη δήλωσε: «Στα στελέχη του Οκτωβρίου που ψάξαμε δεν ήταν η μετάλλαξη της Βρετανίας.»

Για το αν μας καλύπτει το εμβόλιο τις μεταλλάξεις, η κα Παπά-Κονιδάρη απάντησε: «Οι εταιρίες έχουν κάνει μελέτες και λένε ότι καλύπτουν το βρετανικό στέλεχος. Βέβαια, αυτό το μελετούν διαρκώς οι εταιρίες. Σήμερα ο ΕΟΔΥ θα ανακοινώσει σε ποιες περιοχές υπάρχει στην Ελλάδα.»

«Σήμερα συνεδριάζουν οι επιδημιολόγοι. Έχει παρουσιαστεί η αύξηση στην Αττική και μας προβληματίζει. Θα δούμε τι ακριβώς θέματα θα έρθουν στην αυριανή συνεδρίαση. Όταν η κατάσταση είναι σε δύσκολο σημείο, πρέπει να προηγηθεί η υγεία. Πάντως το ότι υπάρχει αυξητική τάση των κρουσμάτων είναι ανησυχητικό».

Τέλος για τις καθυστερήσεις στους εμβολιασμούς, η κ.Παπά-Κονιδάρη σχολίασε ότι: «Σαφώς, επηρεάζει η καθυστέρηση στον εμβολιασμό. Μακάρι να λυθεί το θέμα και να ξεκινήσουμε πάλι με γρήγορους ρυθμούς».