Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκεται ένα ιδιότυπο μπρα ντε φερ μεταξύ της Κομισιόν και της AstraZeneca για την προμήθεια των χωρών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης με εμβόλια. Οι εκπρόσωποι της φαρμακοβιομηχανίας, παρά την αρχική τους άρνηση, προσήλθαν τελικά στην κρίσιμη τηλεδιάσκεψη με εκπροσώπους της Ευρωπαϊκής Επιτροπής που διεξάγεται απόψε. Ωστόσο, η σύγκρουση αναμένεται να έχει και συνέχεια, καθώς την Πέμπτη συνεδριάζει ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων για να αποφασίσει εάν θα δώσει το πράσινο στο εμβόλιο της AstraZeneca.

Η Κομισιόν απαιτεί από την AstraZeneca να σταματήσει τις υπεκφυγές και να δώσει σαφείς απαντήσεις για το τι ακριβώς έχει συμβεί. Αυτό που διαμηνύουν από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή είναι ότι η εταιρεία έχει ξεπεράσει κάθε όριο και δεν πρόκειται να κάνει πίσω σε ό,τι έχει σχέση με τα συμφέροντα και την υγεία των πολιτών της ΕΕ.

Οι επικοινωνίες των ανθρώπων που κάνουν τις διαπραγματεύσεις είναι συνεχείς και μάλιστα αξιωματούχος είπε ότι είναι παγερά αδιάφορος για τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η AstraZeneca και πρέπει να βρεθεί τρόπος επίλυσης και μάλιστα όχι σήμερα αλλά εχθές.

Το κλίμα μεταξύ της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και της AstraZeneca είναι τόσο βαρύ, ώστε οι δύο πλευρές φαίνεται ότι αδυνατούσαν να κλείσουν ακόμη και συνάντηση, για να λύσουν το θέμα με την καθυστέρηση στη διανομή των εμβολίων. Οι Βρυξέλλες κατηγορούν την εταιρεία ότι αποσύρθηκε από το ραντεβού, για να βγάλει στη συνέχεια ανακοίνωση η AstraZeneca ότι θα παραβρεθεί κανονικά.

Η κόντρα φούντωσε μετά τη συνέντευξη του διευθύνοντος συμβούλου της AstraZeneca στην εφημερίδα Ρεπούμπλικα. Ο Πασκάλ Σοριό δήλωσε ότι το συμβόλαιο με την Ευρωπαϊκή Ένωση προβλέπει ότι η εταιρεία θα καταβάλει τη μέγιστη προσπάθεια να παραδώσει τα 400 εκατομμύρια εμβόλια και ότι δεν είχε άλλη δέσμευση. Η Επίτροπος για θέματα Υγείας, Στέλλα Κυριακίδου, τον διέψευσε λέγοντας ότι η συμφωνία προβλέπει αγορά συγκεκριμένης ποσότητας.

Ο Π. Σοριό είπε ακόμη ότι η Βρετανία πρόλαβε την Ευρωπαϊκή Ένωση και υπέγραψε τρεις μήνες νωρίτερα. Ενοχλημένη η Κομισιόν καλεί την AstraZeneca να δημοσιοποιήσει το συμβόλαιο, καθώς παραβίασε τη ρήτρα εμπιστευτικότητας με τη συνέντευξη και διαμηνύει ότι περιμένει εμβόλια από τα δύο εργοστάσια στη Βρετανία, αφού δεν έχουν προβλήματα στην παραγωγή, όπως το εργοστάσιο στο Βέλγιο.

Καλά κρατεί και η κόντρα με το Ηνωμένο Βασίλειο και όπως έλεγε ευρωπαϊκή πηγή αν τα εργοστάσια της AstraZeneca λειτουργούν καλύτερα στη Βρετανία, ας στείλει εμβόλια από εκεί στα κράτη-μέλη της ΕΕ.

Η ανησυχία για τη διασπορά του κορoνοϊού έφερε στο Ηνωμένο Βασίλειο παράταση του lockdown έως τις 8 Μαρτίου