Σε συνολικά 70 χώρες σε όλο τον κόσμο έχει εξαπλωθεί η μετάλλαξη της Βρετανίας, ενώ η μετάλλαξη της Νότιας Αφρικής έχει εντοπιστεί σε 31 χώρες και εκείνη της Βραζιλίας σε 8 χώρες, σύμφωνα με τα τελευταία επικαιροποιημένα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα ο Παγκόσμιος Οργανισμό Υγείας την Τετάρτη.  

Η διασπορά της βρετανικής μετάλλαξης εντείνεται ολοένα και περισσότερο, καθώς πριν από μια εβδομάδα είχε εντοπιστεί σε 53 χώρες. Και ενώ στο Ηνωμένο Βασίλειο, η συχνότητα εμφάνισης των κρουσμάτων COVID-19 εξαιτίας της μετάλλαξης παρουσίασε μεγάλη αύξηση από τις αρχές Δεκεμβρίου 2020 έως και στις αρχές Ιανουαρίου 2021, στο δεύτερο δεκαήμερο του Ιανουαρίου παρατηρείται μια φθίνουσα τάση, μετά την εφαρμογή αυστηρών μέτρων δημόσιας υγείας.

Ανάλογη πτώση παρατηρείται στη Δανία, την Ιρλανδία και τις Κάτω Χώρες, όπου πραγματοποιήθηκε τοπική μετάδοση της ίδιας μετάλλαξης VOC 202012/01.

Από την άλλη, η μετάλλαξη της Νότιας Αφρικής καταγράφεται σε 31 χώρες, σε οκτώ περισσότερες από την περασμένη εβδομάδα. Σύμφωνα με τα στοιχεία του Π.Ο.Υ, παρά την εκρηκτική αύξηση των κρουσμάτων το πρώτο δεκαήμερο του Ιανουαρίου στη Νότια Αφρική η διασπορά παρουσιάζει ύφεση.

Πρόσφατες εργαστηριακές μελέτες σε περιορισμένο αριθμό ασθενών έδειξαν μάλιστα ότι η παραλλαγή 501Y.V2 είναι λιγότερο ευαίσθητη στην εξουδετέρωση αντισωμάτων, ενώ μπορεί να ξεφύγει από ανοσοαποκρίσεις που αποκτήθηκαν από προηγούμενη λοίμωξη, γεγονός που εγείρει ανησυχία.

Παράλληλα, συνεχίζονται οι μελέτες για την πλήρη κατανόηση της αποτελεσματικότητας των εμβολίων κατά της COVID-19 έναντι της παραλλαγής. Προκαταρκτικές in vitro μελέτες που χρησιμοποιούν ορούς από άτομα εμβολιασμένα με εμβόλιο Moderna mRNA-1273 COVID19 έδειξαν μείωση των εξουδετερωτικών αντισωμάτων σε σύγκριση με προηγούμενες παραλλαγές.

Όσον αφορά την μετάλλαξη της Βραζιλίας, ο Π.Ο.Υ ανακοίνωσε ότι έχει εντοπιστεί σε 8 χώρες. Τις τελευταίες δύο εβδομάδες καταγράφονται στη Βραζιλία υψηλότερα επίπεδα κρουσμάτων σε σύγκριση με το διάστημα Σεπτεμβρίου- Νοεμβρίου 2020, ενώ αύξηση παρουσιάζουν και οι θάνατοι.

Με βάση τις προκαταρκτικές έρευνες που πραγματοποιήθηκαν στο Μανάουας της Βραζιλίας διαπιστώθηκε ότι σημειώθηκε αύξηση του ποσοστού των κρουσμάτων που αναφέρονται στη μετάλλαξη. Έτσι ενώ τον Δεκέμβριο 2020 η αναλογία κρουσμάτων της μετάλλαξης έφταναν στο 52,2%, τον Ιανουάριο το ποσοστό διαμορφώθηκε στο 85,4% αποδεικνύοντας την τρέχουσα τοπική μετάδοση αυτής της παραλλαγής και τις ανησυχίες για αυξημένη μεταδοτικότητα. Ο Π.Ο.Υ τονίζει ότι απαιτούνται περαιτέρω μελέτες για να εκτιμηθεί εάν παρατηρούνται αλλαγές στη μεταδοτικότητα, τη σοβαρότητα ή την ανοσοαποκριση.

Εν τω μεταξύ, σε παγκόσμιο επίπεδο σύμφωνα με τα ίδια στοιχεία παρουσιάζεται την τελευταία εβδομάδα μείωση της τάξεως του 15% στα κρούσματα, ενώ σημειώνεται αύξηση των θανάτων κατά 1%. Στην Ευρώπη η μείωση των κρουσμάτων ανέρχεται στο 20%, ενώ ανεπαίσθητη πτώση κατά 1% παρουσιάζουν οι αριθμοί των θανάτων. Ο υψηλότερος αριθμός κρουσμάτων καταγράφεται στο Ηνωμένο Βασίλειο, την Ρωσία και την Γαλλία, ενώ τους περισσότερους θανάτους κατέγραψαν το Ηνωμένο Βασίλειο, η Γερμανία και η Ρωσία.

Πηγή: ΕΡΤ / Ανταπόκριση από το Στρασβούργο: Κώστας Δαβάνης