Εμπάργκο προς τρίτες χώρες και εξώδικα στην πολεμική της Ε.Ε για τα εμβόλια

0
19

Επαρκείς εξηγήσεις ζητά και σήμερα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή από την βρετανική AstraZeneca στη νέα συνάντηση της με την βρετανική φαρμακευτική εταιρεία που καλείται σε απολογία για τις καθυστερήσεις στη διανομή των εμβολίων αλλά και για την αιφνίδια μείωση της παραγωγής κατά 60%. Με συνέντευξή του σε ευρωπαϊκές εφημερίδες ο Διευθύνων Σύμβουλος της βρετανικής φαρμακευτικής εταιρείας υπενθυμίζει στην Ευρώπη ότι υπέγραψε συμβόλαιο τρεις μήνες μετά την Βρετανία και τις Ηνωμένες Πολιτείες.

«Η Ευρωπαϊκή Ένωση επιθυμεί να γνωρίζει επακριβώς πόσες δόσεις παρασκευάστηκαν, και πού, από την AstraZeneca ενώ απαιτείται διαφάνεια σχετικά με το αν κα ή σε ποιόν παραδόθηκαν» επιμένει ωστόσο η Επίτροπος Υγείας της Ευρωπαϊκής Ένωσης, Στέλλα Κυριακίδου.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση θέτει ζήτημα εμπάργκο σε εξαγωγές εμβολίων από το έδαφός της προς τρίτες χώρες

Ο μηχανισμός διαφάνειας τον οποίο προτείνουν οι Βρυξέλλες ερμηνεύεται ως προειδοποίηση για περιορισμούς στις εξαγωγές εάν οι εταιρίες δεν τηρήσουν τα συμφωνηθέντα, θέση που υποστηρίζει η Γερμανία.

«Η Ευρώπη επένδυσε δισεκατομμύρια για να βοηθήσει ν’ αναπτυχθούν τα πρώτα στον κόσμο εμβόλια για την COVID-19, να δημιουργήσει ένα πραγματικά παγκόσμιο κοινό αγαθό. Και τώρα οι εταιρείες πρέπει να ανταποκριθούν. Πρέπει να εκπληρώσουν τις υποχρεώσεις τους» δήλωσε η Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν.

‘Εντονες αντιδράσεις προκαλούν εντωμεταξύ στη Βρετανία οι αποκαλύψεις Ευρωπαίων αξιωματούχων στο πρακτορείο Ρόιτερς, σύμφωνα με τις οποίες η Ευρωπαϊκή Ένωση έθεσε στην AstraZeneca το ερώτημα εάν θα μπορούσε να καλύψει το κενό με εμβόλια που προορίζονταν για τη Βρετανία. Η εταιρεία φέρεται να προσφέρθηκε να επισπεύσει ορισμένες παραδόσεις αλλά όχι να αυξήσει τις δόσεις ενώ οι αρμόδιοι Βρετανοί υπουργοί δεν κρύβουν τη δυσαρέσκειά τους.

Ο αρμόδιος για τον εμβολιασμό Βρετανός υπουργός Ναντίμ Ζαχάουϊ επέκρινε την ΕΕ για την απόπειρα ελέγχου των εξαγωγών από το εργοστάσιο της Pfizer στις Βρυξέλλες , ενώ ο πρωθυπουργός, Μπόρις Τζόνσον επιμένει ότι έχει απόλυτη εμπιστοσύνη στην παράδοση των προμηθειών.

«Ο προστατευτισμός είναι ατυχής επιλογή, ιδίως εν μέσω πανδημίας», τόνισε ο Βρετανός υπουργός Υγείας Ματ Χάνοκ.

Χείρα βοηθείας προσφέρει στο μεταξύ, η γαλλική φαρμακευτική Sanofi που ανακοίνωσε συνεργασία με την κοινοπραξία Pfizer/BioNTech για την παραγωγή παραπάνω από 100 εκατομμύρια δόσεων ως το τέλος του χρόνο.

«Ημέρα κρίσης η Παρασκευή»

Την Παρασκευή εκτός απροόπτου ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμακάκων καλείται να δώσει έγκριση για το εμβόλιο της AstraZeneca. Ωστόσο, το κλίμα έντασης υποδαυλίζουν δημοσιεύματα των εφημερίδων Χάντελσμπλατ και Μπιλντ που θέλουν το εμβόλιο της AstraZeneca να μην εγκρίνεται από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων για τους άνω των 65 ετών λόγω αποτελεσματικότητας μόλις 8% σ’ αυτές τις ηλικίες. Η εταιρεία διαψεύδει κατηγορηματικώς ενώ το γερμανικό υπουργείο Υγείας δηλώνει ότι δεν έχει πλήρη στοιχεία και παραπέμπει στην επικείμενη απόφαση των αρμόδιων ευρωπαϊκών αρχών.

Ένταση επικρατεί και στις επαφές των ευρωπαϊκών χωρών με τη Pfizer. Η Ιταλία έχει αποστείλει στην εταιρεία εξώδικη προειδοποίηση καλώντας τηρήσει τις συμβατικές της υποχρεώσεις, ενώ η Σουηδία αναστέλλει τις πληρωμές προς την εταιρεία έως ότου λάβει επαρκείς διευκρινίσεις για τον αριθμό των δόσεων σε κάθε φιαλίδιο του εμβολίου αφού η συμφωνία προβλέπει 5 και η εταιρεία φέρεται να χρεώνει για έξι.

Βρυξέλλες-Ανταπόκριση: Ειρήνη Ζαρκαδούλα

ΕΡΤ1-Ρεπορτάζ: Άγις Μενούτης, Αντριάννα Μαγγανιά