Οι αστρονόμοι του Κέντρου Επισκεπτών Θησείου καλούν κάθε ενδιαφερόμενο σε έναν κύκλο διαδικτυακών αστρονομικών συναντήσεων- βραδιών παρατήρησης στο ιστορικό τηλεσκόπιο Δωρίδη στον λόφο της Πνύκας και μετά το πέρας του σε μια εκτεταμένη ξενάγηση στις ιστορικές εγκαταστάσεις του Αστεροσκοπείου στο Θησείο.

Οι «Αστρονομικές Συναντήσεις» θα πραγματοποιούνται τις Κυριακές στις 19:00. Κάθε βραδιά θα είναι αφιερωμένη σε ένα διαφορετικό θέμα Αστρονομίας, το οποίο θα αναπτύσσεται με τη μορφή ομιλίας– παρουσίασης. Θα ακολουθεί συζήτηση με τους συμμετέχοντες και στην συνέχεια παρατήρηση του ουρανού από το τηλεσκόπιο Δωρίδη (καιρού επιτρέποντος). Ο αριθμός των συμμετεχόντων δεν θα υπερβαίνει τους 20, ώστε να υπάρχει η ευκαιρία για αλληλεπίδραση και επικοινωνία με όλους τους συμμετέχοντες. Το πρόγραμμα θα είναι διαδραστικό και απευθύνεται στο ευρύ κοινό, οπότε δεν προαπαιτούνται ειδικές γνώσεις Αστρονομίας.

Στόχος του Αστεροσκοπείου είναι, καθώς ακόμα δεν υπάρχει η δυνατότητα των δια ζώσης επισκέψεων στο Κέντρο Επισκεπτών Θησείου, να συνεχιστεί η επικοινωνία προς το ευρύ κοινό βασικών στοιχείων παρατηρησιακής Αστρονομίας, σύγχρονων ζητημάτων Αστροφυσικής, αλλά και της θεματολογίας που αφορά την ιστορία και την εξέλιξη της συγκεκριμένης επιστήμης. Με τη διαδικασία αυτή δίνεται η δυνατότητα συμμετοχής σε ενδιαφερόμενους που βρίσκονται σε κάθε περιοχή της χώρας ή και εκτός αυτής.

Φωτό: Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών

Το πρόγραμμα του πρώτου κύκλου των «Αστρονομικών Συναντήσεων» περιλαμβάνει θεματολογία που αφορά:

Την αναγνώριση των αστερισμών του νυχτερινού ουρανού και των σημαντικότερων αστέρων που τους αποτελούν. Την σύνδεση των αστερισμών με την ευφάνταστη ελληνική μυθολογία.

Τη λειτουργία του περίφημου Μηχανισμού των Αντικυθήρων, του μέγιστου οργάνου αρχαίας ελληνικής τεχνολογίας και την αστρονομική γνώση που περιέχει.

Την γέννηση ενός αστέρα, την εξέλιξη του και το θάνατό του. Ποια είναι τα «εξωτικά» του απομεινάρια, και ποιες είναι οι δομές που σχηματίζουν τα άστρα στο Σύμπαν: Αστρικά Σμήνη‐Γαλαξίες.

Οι συμμετέχοντες στις «Αστρονομικές Συναντήσεις» θα έχουν την ευκαιρία μετά το πέρας των διαδικτυακών παρουσιάσεων να παρακολουθήσουν και δια ζώσης (όταν οι συνθήκες το επιτρέψουν) μια εκτεταμένη ξενάγηση στο Κέντρο Επισκεπτών Θησείου