Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της μεγαλύτερης ως τώρα δημοσκόπησης του ΟΗΕ για το κλίμα, σχεδόν τα δύο τρίτα από το 1,2 εκατομμύριο ανθρώπους, οι οποί συμμετείχαν στην εν λόγω έρευνα, θεωρούν ότι η ανθρωπότητα αντιμετωπίζει, όντως, μια επείγουσα κατάσταση για το κλίμα.

Όπως ανακοίνωσαν οι ερευνητές του Προγράμματος των Ηνωμένων Εθνών για την Ανάπτυξη (UNDP) και του πανεπιστημίου της Οξφόρδης, οι ερωτηθέντες από 50 χώρες του κόσμου, πλούσιοι και φτωχοί διαφόρων ηλικιών, κλήθηκαν να επιλέξουν ανάμεσα σε μια σειρά από πολιτικές για την αντιμετώπιση του προβλήματος.

Σημειώνεται ότι η δημοσκόπηση εμφανιζόταν ως διαφήμιση σε εφαρμογές παιχνιδιών κινητών τηλεφώνων, εξασφαλίζοντας στους ερευνητές πρόσβαση σε ομάδες πληθυσμών (π.χ. νεαρών ατόμων) που υπό άλλες συνθήκες θα απαντούσαν δύσκολα σε μια τέτοια έρευνα.  Δεδομένων των στοιχείων που συγκεντρώθηκαν, οι ειδικοί κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι (και στην εποχή της πανδημίας του κορονοϊού) το παγκόσμιο κίνημα για το κλίμα -το οποίο το 2019 βρέθηκε στο επίκεντρο της παγκόσμιας σκηνής, εν μέρει χάρη στην πρωτοβουλία της νεαρής Σουηδής ακτιβίστριας Greta Thunberg– εξακολουθεί να έχει ορμή.

Ο Stephen Fisher, κοινωνιολόγος στο πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, ο οποίος βοήθησε στον σχεδιασμό της δημοσκόπησης και στην επεξεργασία των δεδομένων, είπε στο AFP: «Η ανησυχία για την επείγουσα κατάσταση για το κλίμα είναι πολύ πιο διαδεδομένη απ΄ό,τι γνωρίζαμε πριν». «Η μεγάλη πλειοψηφία εκείνων που αναγνωρίζουν ότι υπάρχει μια επείγουσα κατάσταση για το κλίμα θέλει να υπάρξουν άμεσες και ολοκληρωμένες ενέργειες», πρόσθεσε.

Από τις προτεινόμενες, η δημοφιλέστερη λύση που επιλέχθηκε από τους συμμετέχοντες στη δημοσκόπηση ήταν η προστασία των δασών και των βιοτόπων (την επέλεξε το 54% των ερωτηθέντων). Λιγότερο δημοφιλής επιλογή ήταν η προώθηση της φυτικής διατροφής.

Αναλυτικότερα, ως προς τα ποσοστά έντονης ανησυχίας για την κλιματική αλλαγή, σε επίπεδο εθνών παρατηρήθηκε το εξής: Περίπου το 80% των ανθρώπων στη Βρετανία, την Ιταλία και την Ιαπωνία εξέφρασαν έντονη ανησυχία για τις συνέπειες της κλιματικής αλλαγής. Εξαιτίας αυτής έχει αυξηθεί σημαντικά, η ένταση της ξηρασίας, των καυσώνων, των καταιγίδων και των σφοδρών βροχοπτώσεων που προκαλούν πλημμύρες στις διάφορες χώρες του πλανήτη.

Περισσότερα από τα τρία τέταρτα των ερωτηθέντων στη Γερμανία, τη Γαλλία, τη Νότια Αφρική και τον Καναδά θεωρούν την απειλή για το κλίμα μια «παγκόσμια έκτακτη ανάγκη». Τα δύο τρίτα των ερωτηθέντων σε άλλες 12 χώρες -μεταξύ των οποίων οι ΗΠΑ, η Ρωσία, το Βιετνάμ και η Βραζιλία- συμφωνούν με την παραπάνω άποψη.

Στα μικρά νησιωτικά κράτη –σε κάποια από τα οποία οι άνθρωποι κινδυνεύουν μάλιστα να βρεθούν χωρίς σπίτι εξαιτίας της ανόδου της στάθμης των θαλασσών-  η κλιματική απειλή θεωρείται ζήτημα έκτακτης ανάγκης.

Σειρά στη δημοσκόπηση, ως προς το κατά πόσο βλέπουν μια «επείγουσα κατάσταση για το κλίμα», έχουν οι ερωτηθέντες από χώρες υψηλού εισοδήματος (72%), μεσαίου εισοδήματος (62%) και εκείνοι στις Λιγότερο Ανεπτυγμένες Χώρες (58%).

Ως προς τις ηλικίες, όσοι βλέπουν επίσης μια «επείγουσα κατάσταση για το κλίμα» αποτελούν το 69% των ανθρώπων κάτω των 18 ετών και το 66% των ανθρώπων ηλικίας από 36 ως 59 ετών.

Στις ηλικίες άνω των 60, το ποσοστό έντονης ανησυχίας είναι μικρότερο του 60%. Ο μέσος όρος για όλες τις ηλικιακές ομάδες είναι 64%.

Αναφορικά με το φύλο, ένα ποσοστό γυναικών 11% και 12% μεγαλύτερο σε σχέση με εκείνο των ανδρών εξέφρασε έντονη ανησυχία για την υπερθέρμανση του πλανήτη στις ΗΠΑ και στον Καναδά αντίστοιχα.

Ο επικεφαλής του UNDP, Achim Steiner, ανέφερε χαρακτηριστικά σχετικά με τα αποτελέσματα της δημοσκόπησης: «Η ανάγκη για επείγουσα δράση για το κλίμα έχει ευρεία υποστήριξη μεταξύ των ανθρώπων σε όλο τον κόσμο, ανεξάρτητα από την εθνικότητα, την ηλικία, το φύλο και το μορφωτικό επίπεδο».


Πηγές: AFP/ ΑΠΕ-ΜΠΕ

Φωτογραφία: Associated Press