Το Ηνωμένο Βασίλειο που μετρά τις μεγαλύτερες απώλειες σε ανθρώπινες ζωές από την πανδημία στην Ευρώπη και είναι  η πέμπτη στη σειρά χώρα παγκοσμίως σε θανάτους, θα συνεχίσει το κοινωνικό “κλείδωμα” για πέντε ακόμη εβδομάδες, έως τις 8 Μαρτίου. Στις 22 Φεβρουαρίου ωστόσο θα ανακοινωθεί ο σχεδιασμός για την σταδιακή χαλάρωση των μέτρων.

Οι εμβολιασμοί προχωράνε ομαλά στη χώρα αλλά ακόμη δεν υπάρχουν στοιχεία για την μείωση βαριά ασθενών και θανάτων από τον εμβολιασμό.  Την ίδια στιγμή ο Μπόρις Τζόνσον αρνείται πεισματικά να εμπλακεί στην αντιπαράθεση μεταξύ της ΕΕ και της Astra Zeneca σχετικά με τα εμβόλια αλλά επαναλαμβάνει ότι την πεποίθηση του ότι δεν θα υπάρξουν προβλήματα στην παράδοση των παραγγελιών.

“Η παραγωγή και η διάθεση των εμβολίων θα είναι μία παγκόσμια προσπάθεια και επιτυχία”, είπε ο Βρετανός πρωθυπουργός στην ενημέρωση τύπου της Ντάουνινγκ Στριτ.

Υποχρεωτική καραντίνα σε ξενοδοχεία

Οι Βρετανοί που επιστρέφουν από 22 «χώρες της κόκκινης λίστας» όπου έχουν εντοπιστεί οι μεταλλάξεις του κορονοϊού, θα αντιμετωπίζουν αυστηρούς κανόνες απομόνωσης, με τους επιβάτες να αναγκάζονται να πληρώσουν περίπου 1.500 λίρες για μια διαμονή δέκα ημερών σε ένα ξενοδοχείο.

Τα μέτρα θα ισχύουν για όλους τους πολίτες και τους μόνιμους κατοίκους του Ηνωμένου Βασιλείου που επιστρέφουν στη χώρα από προορισμούς «υψηλού κινδύνου», συμπεριλαμβανομένων των χωρών της Νότιας Αφρικής, της Πορτογαλίας και της Νότιας Αμερικής.

Οι ταξιδιώτες που εισέρχονται στη χώρα θα συναντώνται στο αεροδρόμιο από ειδικούς υπαλλήλους οι οποίοι θα τους συνοδεύουν απευθείας σε εγκεκριμένες εγκαταστάσεις, όπως ξενοδοχεία όπου θα πρέπει να παραμείνουν για δέκα ημέρες.

«Το Υπουργείο Υγείας και Κοινωνικής Φροντίδας εργάζεται για να δημιουργήσει αυτές τις εγκαταστάσεις το συντομότερο δυνατό”, είπε ο Μπόρις Τζόνσον απευθυνόμενος στους βουλευτές.

Από την κόκκινη λίστα εξαιρούνται προορισμοί διακοπών όπως η Γαλλία, η Ισπανία και η Ελλάδα ωστόσο το μέτρο θα είναι σε διαρκή ανανέωση εάν χρειαστεί στο μέλλον.