Ευθύνες στην ηγεσία της Πυροσβεστικής, που αν και είχε έγκαιρη ενημέρωση για την επικινδυνότητα της φωτιάς στο Μάτι, δεν έδωσε εντολή γα εκκένωση της περιοχής, επέρριψαν στελέχη της Τροχαίας και της ΕΛ.ΑΣ. κατά τη διάρκεια της απολογίας τους στον ειδικό ανακριτή που διερευνά τα αίτια της τραγωδίας.

«Όλα όσα έζησα, όλα όσα βίωσα, όλα όσα άκουσα από το σύζυγο και τα δύο παιδιά μου, λίγο πριν καταλήξουν», αναφέρει η Άννα Φύτρου.

Η Βαρβάρα Φύτρου ραγίζει καρδιές… Πριν από λίγες ημέρες κατέθεσε στον ανακριτή με ανατριχιαστικές λεπτομέρειες τον εφιάλτη που βίωσε ψάχνοντας μάταια τον άντρα και τα δυο της παιδιά κατά τη διάρκεια της φονικής πυρκαγιάς στο Μάτι. Όπως τονίζει: «Γύρω στις 18.30 μίλησα με τον γιο μου Ανδρέα, μου είπε ότι βρίσκονταν στο λιμάνι του Ματιού και οι τρεις, ότι είχε παντού φωτιά, ότι δε μπορούσαν να σταθούν πουθενά, μου είπε ότι φοβάται πολύ και με παρακάλεσε να μην πάω κοντά τους. Στις 18.40 ο σύζυγός μου απάντησε άλλη μια φορά στην κλήση μου και ουρλιάζοντας και σε πλήρη απόγνωση μου φώναξε «που να έρθεις, που να μας βρεις, καιγόμαστε, δεν το καταλαβαίνεις; Αυτή ήταν η τελευταία επικοινωνία μας»

Κατά τη διάρκεια της 4ωρης κατάθεσής της καταλόγισε εγκληματική ολιγωρία και ευθύνες στην Πυροσβεστική, λέγοντας: «Η αποκάλυψη του Ιωάννη. Παντού υπήρχαν σταματημένα καμένα αυτοκίνητα. Ξεκίνησα να περπατάω φωνάζοντας τα ονόματά τους. Πατούσα σε αποκαΐδια, γύρω μου ήταν καμένα αυτοκίνητα και σε κάποια μέσα ήταν εγκλωβισμένοι καμένοι άνθρωποι.Το καουτσούκ από τις σαγιονάρες που φορούσα είχε καεί. Δεν ήξερα που περπατούσα. Αν πατούσα σε αποκαΐδια ή σε καμένους ανθρώπους. Παντού μύριζε καμένη σάρκα».

Ευθύνες της Πυροσβεστικής καταλογίζουν με τις απολογίες τους κατηγορούμενοι από το χώρο της ΕΛΑΣ και της Τροχαίας, αλλά και μάρτυρες που κατέθεσαν στον ανακριτή που χειρίζεται την υπόθεση.

Όπως αναφέρεται σε σχετική απολογία: «Η αστυνομία είχε από την πρώτη στιγμή και δη από τις 17.00 έως 17.40 επαρκείς δυνάμεις προκειμένου να συνδράμει σε ένα σχέδιο ασφαλούς απομάκρυνσης των πολιτών . Ωστόσο, τέτοια εισήγηση από τον εκάστοτε επικεφαλής της πυροσβεστικής , δεν δόθηκε ποτέ.

Αν είχε δοθεί εισήγηση από τον επίγειο επικεφαλής της πυροσβεστικής που είχε τη δυνατότητα και το χρόνο να το κάνει, κυρίως όμως από το συντονιστή του ελικοπτέρου που βρισκόταν στην περιοχή και είχε πλήρη εικόνα της επικινδυνότητας της κατάστασης, είναι βέβαιο ότι θα είχαν ενημερωθεί όλοι οι πολίτες στο Βουτζά και το Μάτι».

Ο ανακριτής Αθανάσιος Μαρνέρης υπέβαλε για τρίτη φορά αίτημα στον Εισαγγελέα για συμπληρωματική ποινική δίωξη σε βαθμό κακουργήματος σε βάρος τουλάχιστον 10 τότε στελεχών της Πυροσβεστικής και της Πολιτικής Προστασίας.

Ρεπορτάζ: Άννα Βλαχοπαναγιώτη, Γιάννης Σουλιώτης

Πηγή: ΕΡΤ