Την πλήρη στήριξή του στη θέση των Βρυξελλών περί περιορισμών στις εξαγωγές εξέφρασε το Βερολίνο, με τον υπουργό Υγείας της Γερμανίας Γενς Σπάαν να δηλώνει πως πρέπει να αποδοθεί στην Ευρώπη το δίκαιο μερίδιό της».

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πρότεινε χθες,  στις χώρες μέλη “έναν μηχανισμό διαφάνειας”, ο οποίος θα αναγκάζει τις φαρμακοβιομηχανίες να ενημερώνουν εκ των προτέρων τις ευρωπαϊκές αρχές για τις παραδόσεις εμβολίων, που έχουν παραχθεί εντός των συνόρων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, σε χώρες εκτός, όπως είναι πλέον η Βρετανία.

Αυτός ο μηχανισμός ενδέχεται να επηρεάσει τις εξαγωγές προς τη Βρετανία, η οποία εισάγει το εμβόλιο της Pfizer/BioNTech από το Βέλγιο.

“Ο εθνικισμός των εμβολίων δεν είναι ο σωστός τρόπος να προχωρήσουμε”, εκτίμησε ο αρμόδιος για τη διανομή εμβολίων Βρετανός υφυπουργός, Ναντχίμ Ζαχάουι τονίζοντας ότι “Κανείς δεν θα είναι ασφαλής μέχρι να είναι όλος ο κόσμος ασφαλής”.

Ο Γερμανός υπουργός Υγείας Γενς Σπαν δήλωσε ότι υποστηρίζει πρόταση της Ευρωπαϊκής Ένωσης για μητρώο, βάσει του οποίου, όπως είπε, τα προβλήματα στην παραγωγή, θα επηρεάζουν όλους με τον ίδιο τρόπο. «Δεν λέμε πρώτα η Ευρώπη, αλλά να έχει η Ευρώπη το δίκαιο μερίδιό της», επεσήμανε.

Η Ευρωπαϊκή ‘Ενωση αναμένεται να εγκρίνει το εμβόλιο της AstraZeneca και του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης, στο τέλος της εβδομάδας, αναφέρουν πηγές από το Βερολίνο. Ωστόσο έχει ήδη υπογραφεί συμβόλαιο παροχής 300 εκατομμυρίων δόσεων του εμβολίου απο τον περασμένο Αύγουστο, με προκαταβολή 336 εκατομυρίων ευρώ σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters.

Η μείωση κατά 60% στη διανομή των εμβολίων από την AstraZeneca δεν είναι αποδεκτή μετά τις ανεπαρκείς εξηγήσεις που έδωσε η φαρμακοβιομηχανία, τόνισε χθες η Ευρωπαία Επίτροπος Υγείας Στέλλα Κυριακίδου, ενώ δεν αποκλείστηκε το ενδεχόμενο η Ευρωπαϊκή Ένωση να κινηθεί νομικά εναντίον της Αstrazeneca και της Pfizer