Η Α. Μέρκελ ζητά «δίκαιη κατανομή» των εμβολίων στον κόσμο

0
15

Έκκληση για «δίκαιη κατανομή» στον κόσμο των εμβολίων κατά της Covid-19 απηύθυνε η Γερμανίδα καγκελάριος, Άνγκελα Μέρκελ, ενώ αυξάνεται ο ανταγωνισμός μεταξύ των χωρών καθώς παραμένει μειωμένη η προσφορά αυτών των εμβολίων από τα φαρμακευτικά εργαστήρια.

«Το σημαντικό είναι να έχουμε μια δίκαιη κατανομή (…) αυτή την περίοδο της χαμηλής διαθεσιμότητας εμβολίων», δήλωσε η κα. Μέρκελ στη διάρκεια του Φόρουμ του Νταβός που διεξάγεται φέτος μέσω βιντεοδιάσκεψης.

«Είναι για μένα ακόμη σαφέστερο απ’ ό,τι πριν (…) πως οφείλουμε να επιλέξουμε την οδό της πολυμέρειας και πως ο προστατευτισμός δεν θα λύσει τα προβλήματα», ιδιαίτερα στο ζήτημα της πρόσβασης στα εμβόλια, δήλωσε η Γερμανίδα καγκελάριος.

Η Άνγκελα Μέρκελ προέβη σε αυτές τις δηλώσεις ενώ η κυβέρνησή της επικρίνεται για τη βραδύτητα της εκστρατείας εμβολιασμού στη Γερμανία εξαιτίας της παράδοσης ανεπαρκών δόσεων. Παράλληλα, η Ευρωπαϊκή Ένωση επιδιώκει πλέον να ελέγξει καλύτερα τον τρόπο με τον οποίο τα εμβόλια που παράγονται στο έδαφός της εξάγονται προς άλλες περιφέρειες και χώρες.

Από την πλευρά τους, οι αναπτυσσόμενες χώρες εκφράζουν φόβους ότι ο υφιστάμενος ανταγωνισμός σε διεθνές επίπεδο θα αποβεί σε βάρος τους, καθώς οι βιομηχανικές χώρες θα τις παραμερίσουν στη διανομή των εμβολίων κατά της Covid-19.

Πηγές: Γαλλικό Πρακτορείο, ΑΠΕ – ΜΠΕ