Βρυξέλες — Ανταπόκριση Γιώργος Συριόπουλος

Στις Βρυξέλλες επικρατεί ανησυχία και προβληματισμός για την αργή παράδοση των εμβολίων, καθώς οι καθυστερήσεις επηρεάζουν αρνητικά τις εθνικές στρατηγικές εμβολιασμών με κίνδυνο ακόμη και τη διάσπαση του κοινού μετώπου στην προμήθεια των εμβολίων. Ήδη, η Ουγγαρία έχει προχωρήσει σε δικές της παραγγελίες εμβολίων και φαρμάκων. Η καθυστέρηση από την πλευρά της BioNTech/Pfizer, που θα πρέπει να παραδώσει 600 εκατομμύρια δόσεις εμβολίων, έχει εξηγηθεί ότι δεν θα ξεπεράσει τις 15 ημέρες, ότι οφείλεται σε εργασίες επέκτασης της παραγωγής και ότι οι ποσότητες που δεν έχουν παραδοθεί θα αναπληρωθούν με μεγαλύτερες παραδόσεις.

Αλλά, για την AstraZeneca, που έχει συμφωνηθεί να παραδώσει 400 εκατομμύρια δόσεις στην ΕΕ και έχει αθετήσει τα συμφωνηθέντα, οι εξηγήσεις που δόθηκαν στις μέχρι τώρα δύο συναντήσεις της Μικτής Ευρωπαϊκής Επιτροπής, δηλαδή με τη συμμετοχή εκπροσώπων των κρατών μελών και της εταιρίας, δεν ήταν πειστικές.

Αύριο θα γίνει ακόμη μια συνάντηση των μελών της Συντονιστικής Επιτροπής για την Εμβολιαστική Στρατηγική στην Ευρώπη με την Φαρμακευτική Εταιρία, ζητώντας απαντήσεις στο πού κατέληξαν τα χρήματα της προχρηματοδότησης, καθώς φαίνεται πως υπάρχει πλέον και ζήτημα εμπιστοσύνης και διαφάνειας στη  διασφάλιση της ροής των κοινοτικών πόρων προς τις φαρμακευτικές εταιρίες.

Προσώρας δεν υπάρχει διάθεση για μια νομική διαμάχη. Αφενός διότι δεν έχει ακόμη δοθεί η αδειοδότηση προς την AstraZeneca από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων (αναμένεται η έγκριση εντός των ημερών) και αφετέρου διότι η AstraZeneca διαβεβαιώνει πως οι ποσότητες που δεν παραδόθηκαν κατά τα συμφωνηθέντα θα παραδοθούν στο δεύτερο αντί στο πρώτο τρίμηνο του 2021. Ένα άλλο θέμα είναι ότι δεν έχει υπάρξει υποκατάστατο αυτών των ποσοτήτων από άλλη εταιρία.

Σύμφωνα με τις προ-συμφωνίες της Ευρωπαϊκή Επιτροπής έχουν διασφαλιστεί μέχρι τώρα 2,3 δισεκατομμύρια δόσεις εμβολίων κατά του κορονοϊού. Έως 600 εκατομμύρια δόσεις από την Biontech-Pfizer, 160 εκατομμύρια δόσεις από τη Moderna, 300 εκατομμύρια δόσεις από τη SANOFI, 405 εκατομμύρια δόσεις από την CUREVAC, 400 εκατομμύρια δόσεις από την ASTRA ZENECA και 400 εκατομμύρια δόσεις από την Johnson & Johnson — εφόσον τα εμβόλια αυτά είναι μίας δόσης.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει στηρίξει την ταχεία ανάπτυξη και παραγωγή αρκετών εμβολίων κατά του κορονοϊου με συνολικό ύψος χρηματοδότησης 2,7 δισ. ευρώ και το γεγονός ότι αυτές οι ταχείας δράσης χρηματοδοτήσεις προκαλούν ερωτήματα ως προς τη διαφάνεια και την διασφάλιση των συμφωνιών προκαλούν ένα μεγάλο πονοκέφαλο αυτή την ώρα στις Βρυξέλλες, που σήμερα ανακοίνωσε ότι θα συστήσει “μηχανισμό διαφάνειας για τις εξαγωγές των εμβολίων”.