Στα μαχαίρια φέρονται η Κομισιόν και η φαρμακευτική εταιρεία Αstrazeneca, ενώ αναμένεται η έγκριση του εμβολίου από τον Ευρωπαίκό Οργανισμό Φαρμάκων την Παρασκευή. Η Ευρωπαϊκή Ένωση δηλώνει αποφασισμένη να προσφύγει και νομικά ώστε να σταματήσουν τα προβλήματα στις παραδόσεις ανά χώρα. Την απεικόνιση του μεταλλαγμένου στελέχους κορονοϊού της Βρετανίας, κατάφεραν, όπως υποστηρίζουν να «αιχμαλωτίσουν» Ρώσοι επιστήμονες, ενώ παραμένει διάχυτη η παγκόσμια ανησυχία. Η διασπορά της βρετανικής μετάλλαξης στη χώρα μας, παραμένει στα 59 εντοπισμένα κρούσματα.

Τα 28 χαρακτηρίζονται «ορφανά» επειδή δεν σχετίζονται με ταξίδι ούτε είναι επαφές άλλου κρούσματος.

Τα 8 κρούσματα μεταλλαγμένου στελέχους που επιβεβαιώθηκαν στην Κρήτη βρίσκονται στο Ηράκλειο. Οι τρεις ανήκουν σε μια οικογένεια, οι δύο σε μια δεύτερη οικογένεια και οι υπόλοιποι τρεις είναι μεμονωμένα κρούσματα. Δυο νοσηλεύονται σε απλή κλινική covid, ενώ στα εργαστήρια βρίσκονται ακόμα 15 θετικά δείγματα που θεωρούνται ύποπτα για μεταλλάξεις.

«Δεν μπορούμε να μιλήσουμε για εκθετική αύξηση προς το παρόν, έχουμε έναν αριθμό κρουσμάτων σε διαφορετικές περιοχές, στην Αθήνα και την Κρήτη. Ανησυχητικό είναι γιατί υπάρχουν και «ορφανά» κρούσματα που σημαίνει ότι υπάρχουν και άλλα άτομα που έχουν τον ιό», επισημαίνει ο καθηγητής Επιδημιολογίας, Δημήτρης Παρασκευής.

Θα ασκηθεί πίεση στις φαρμακευτικές- Σταθερό το χρονοδιάγραμμα των εμβολιασμών

Ο ρυθμός εμβολιασμών κατά του κορονοϊού στην χώρα, θα ενισχυθεί με παραλαβή 815.000 δόσεων του εμβολίου της Pfizer έως τα τέλη Φεβρουαρίου και έως τα τέλη Μαρτίου συνολικά 1.415.000 δόσεων, όπως ανακοινώθηκε χθες από τον Γενικό Γραμματέα Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, Μάριο θεμιστοκλέους.

«Θα ασκηθεί πίεση στις φαρμακευτικές εταιρείες, ώστε να τηρήσουν τους όρους των συμβολαίων και να παραδώσουν εμβόλια ταχύτερα», τόνισε ο Πρωθυπουργός, μιλώντας στο παγκόσμιο οικονομικό φόρουμ και επεσήμανε:

«Εάν υποθέσουμε ότι υπάρχει ένας βαθμός εποχικότητας του ιού, μπορεί κανείς να προβλέψει την επιστροφή στην κανονικότητα έως τα τέλη της Άνοιξης, αρχή καλοκαιριού. Είναι σημαντικό γιατί θέλουμε οι άνθρωποι να ταξιδέψουν και να έρθουν στην Ελλάδα, αλλά να έρθουν με ασφάλεια».

Μόνο χθες έγιναν 20.000 εμβολιασμοί. 7.280 έχουν ήδη λάβει και τη δεύτερη δόση, ενώ από την ηλικιακή ομάδα άνω των 85 ετών έχουν εμβολιαστεί 69.000 άτομα.

Αύριο νέες συνομιλίες της Κομισιόν με την AstraZeneca

Η μείωση κατά 60% στη διανομή των εμβολίων από την AstraZeneca δεν είναι αποδεκτή μετά τις ανεπαρκείς εξηγήσεις που έδωσε η φαρμακοβιομηχανία, τόνισε η Ευρωπαία Επίτροπος Υγείας Στέλλα Κυριακίδου.

Στον ίδιο τόνο ήταν και η τηλεφωνική επικοινωνία που είχε η Ούρσουλα Φον ντερ Λάιεν με τον διευθύνοντα σύμβουλο της εταιρείας.

Αξιωματούχος της ΕΕ είπε στο Reuters πως η AstraZeneca έλαβε προκαταβολή 336 εκατομυρίων ευρώ όταν συμφωνήθηκε τον περασμένο Αύγουστο, η αγορά τουλάχιστον 300 εκατ. δόσεων. Η συμφωνία ήταν η πρώτη που υπογράφηκε από την Ευρωπαϊκή Ένωση για την εξασφάλιση εμβολίων κατά της Covid-19.

Ε.Ε: “Θέλουμε να γίνουν σεβαστά τα συμβόλαια με τις φαρμακευτικές εταιρείες»

Την ώρα που ο επικεφαλής της Pfizer εκφράζει τη λύπη του για την «εγωιστική συμπεριφορά των χωρών στην απόκτηση των δόσεων», η Ευρωπαίκή ένωση, δια στόματος Σαρλ Μισέλ, ξεκαθαρίζει ότι δε θα διστάσει να χρησιμοποιήσει και νομικά μέσα για την τήρηση των συμβάσεων.

Ο Ευρωπαίκός Οργανισμός Φαρμάκων αναμένεται να εγκρίνει το εμβόλιο της AstraZeneca την Παρασκευή τονίζει ο Γερμανός Υπουργός Εξωτερικών Χάικο Μάας, επισημαίνοντας ότι δεν υπάρχουν ενδείξεις για καθυστερήσεις στις παραδόσεις του άλλου εμβολίου, της Moderna. Ωστόσο η εν λόγω εταιρεία ανέστειλε τις παραδόσεις που είχαν προγραμματιστεί για την Τρίτη στην Πολωνία.

Γερμανικά μέσα αμφισβητούν την αποτελεσματικότητα στους άνω των 65

Η βρετανική φαρμακοβιομηχανία AstraZeneca υπερασπίζεται την αποτελεσματικότητα του εμβολίου της κατά της covid-19 στα άτομα άνω των 65 ετών, διαψεύδοντας αναφορές των εφημερίδων Bild και Handelsblatt, σύμφωνα με τις οποίες το Βερολίνο αμφισβητεί την αποτελεσματικότητα του εμβολίου σε αυτή την ηλικιακή ομάδα.

«Τα άρθρα, σύμφωνα με τα οποία η αποτελεσματικά του εμβολίου των AstraZeneca και της Οξφόρδης είναι μόλις 8% στους ενήλικες άνω των 65 ετών, είναι εντελώς αναληθή», ανέφερε εκπρόσωπος της φαρμακοβιομηχανίας.

Με ανακοίνωσή της η AstraZeneca τονίζει την αποτελεσματικότητα του εμβολίου της απέναντι στο νέο στέλεχος από τη Νότια Αφρική, επισημαίνοντας ότι έχει ήδη ξεκινήσει τις κλινικές δοκιμές για μια ενισχυμένη παραλλαγή του εμβολίου της.

Ρεπορτάζ: Σαμαράγδα Αγορογιάννη, Νόρα Μολυβιάτη, Άγις Μενούτης