Ακραία καιρικά φαινόμενα στοίχισαν τη ζωή σε 480.000 ανθρώπους τα τελευταία 20 χρόνια

Σύμφωνα με έκθεση η οποία δημοσιεύτηκε χθες (Δευτέρα 25/1) και στην οποία επισημαίνονται οι -συχνά- δραματικές συνέπειες της κλιματικής αλλαγής για τους ανθρώπους, περίπου μισό εκατομμύριο άνθρωποι σκοτώθηκαν σε καταστροφές που σχετίζονται με ακραία καιρικά φαινόμενα τις τελευταίες δύο δεκαετίες.

Η ανάλυση στοιχείων για περισσότερα από 11.000 ακραία καιρικά φαινόμενα έδειξε ότι σχεδόν 480.000 άνθρωποι έχουν πεθάνει εξαιτίας αυτών, από το 2000. Το Πουέρτο Ρίκο, η Μιανμάρ και η Αϊτή είναι οι χώρες που έχουν πληγεί περισσότερο. Σύμφωνα με τη Μη Κυβερνητική Οργάνωση Germanwatch, οι φτωχότερες-αναπτυσσόμενες χώρες πληρώνουν περισσότερο το τίμημα της απώλειας των ανθρώπινων ζωών, εξαιτίας των φυσικών καταστροφών, των καταιγίδων, των πλημμυρών και των καυσώνων που οφείλονται κατά πολύ στην κλιματική αλλαγή. Οι καταστροφές αυτές, όπως υπολόγισαν οι αρμόδιοι, έχουν κοστίσει στην παγκόσμια οικονομία 2.56 τρισεκατομμύρια δολάρια αυτόν τον αιώνα.

Όπως ορίζεται από τη Συμφωνία του Παρισιού για το Κλίμα (2015), οι πλουσιότερες χώρες του πλανήτη υποτίθεται ότι θα παρέχουν 100 δισεκατομμύρια δολάρια κάθε χρόνο, προκειμένου να βοηθήσουν τα φτωχότερα κράτη να μετριάσουν την άνοδο της θερμοκρασίας και να προσαρμοστούν στις αλλαγές του κλίματος. Ωστόσο, πρόσφατη έρευνα δείχνει ότι το πραγματικό ποσό οικονομικής ενίσχυσης που διατίθεται στις αναπτυσσόμενες χώρες για δράσεις σχετικές με το κλίμα είναι πολύ μικρότερο. Ένας από τους βασικούς στόχους της Συμφωνίας για την Κλιματική Αλλαγή είναι ο περιορισμός της ανόδου της θερμοκρασίας της Γης, σε λιγότερο από 2 βαθμούς Κελσίου σε σχέση με την προβιομηχανική εποχή.

Στην έκθεση της Germanwatch