Βερολίνο — Ανταπόκριση Γιώργος Παππάς

Η γερμανική κυβέρνηση χαιρέτισε την επανέναρξη των διερευνητικών συνομιλιών Ελλάδας Τουρκίας. Ελπίζει σε συμφωνία των δύο πλευρών στη βάση του διεθνούς δικαίου.

«Χαιρόμαστε που επαναλαμβάνονται οι διμερείς συνομιλίες που είχαν διακοπεί το 2016», είπε η εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών Μαρία Αντεμπάρ στο Βερολίνο, απαντώντας σε σχετική ερώτηση της ΕΡΤ.

«Υποστηρίξαμε ιδιαίτερα τις άμεσες συνομιλίες στη διάρκεια της γερμανικής προεδρίας, ο υπουργός Εξωτερικών Χάικο Μάας επισκέφθηκε την προηγούμενη εβδομάδα ξανά την Άγκυρα και υποσχέθηκε την υποστήριξή μας», είπε η εκπρόσωπος. Απέφυγε επιμελώς να αναφερθεί στην ατζέντα των συνομιλιών. «Ποιά θέματα συνομιλιών, ποιές λύσεις, ποιά βήματα θα συμφωνηθούν, είναι θέμα των εμπλεκόμενων πλευρών. Θα ήταν καλό αυτή τη στιγμή να μην υπάρχει πλαγιοκόπηση με σχολιασμούς σε μία διαδικασία που ξεκινά», είπε η Αντεμπάρ.

«Όλα τα υπόλοιπα θα πρέπει οι δύο πλευρές να τα βρουν μεταξύ τους. Η πρώτη σημαντική στόχευση θα είναι να μπορέσει να επανακτηθεί η εμπιστοσύνη εκατέρωθεν, να εμπεδωθεί η αξιοπιστία και η δεσμευτικότητα ότι από κοινού θα βρεθεί μία καλή λύση στο πλαίσιο του διεθνούς δικαίου», κατέληξε η εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών.

Η καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ και ο υπουργός Εξωτερικών Χάικο Μάας είχαν παίξει ενεργό μεσολαβητικό ρόλο για την αποκλιμάκωση της έντασης εξαιτίας των προκλητικών ενεργειών της Τουρκίας στην ανατολική Μεσόγειο.