ανταπόκριση από τη Μαδρίτη για την ΕΡΤ: Δώρα Μακρή

Νέο ρεκόρ κρουσμάτων και θανάτων από κορονοϊό στην Ισπανία σε ένα Σαββατοκύριακο. Το Υπουργείο Υγείας ανακοίνωσε 93.822 μολύνσεις και 767 θανάτους, ένα μήνα ακριβώς μετά τα Χριστούγεννα. Συνολικά, 2.593.382 άνθρωποι έχουν μολυνθεί και 56.208 έχουν πεθάνει από την έναρξη της πανδημίας στην Ισπανία η οποία βρίσκεται πλέον σε ποσοστό μολύνσεων 885/100.000 πληθυσμού τις τελευταίες 14 ημέρες.

«Η κατάσταση δεν είναι συγκρίσιμη με το πρώτο κύμα του κορονοϊού” τόνισε ο επικεφαλής της Επιτροπής Επιδημιολόγων του Υπουργείου Υγείας, Φερνάντο Σιμόν. «Είμαστε λίγο πάνω από το δεύτερο κύμα. Είναι πιθανόν ότι έχουμε φτάσει στο πικ του κορονοϊού και τώρα βρισκόμαστε σε πτωτική τάση» είπε ο Ισπανός επιδημιολόγος. Όπως διευκρίνισε, το σύστημα υγειονομικής περίθαλψης βρίσκεται και πάλι σε κατάσταση μεγάλης έντασης καθώς το 40% των Μονάδων Εντατικής Θεραπείας είναι γεμάτες από ασθενείς Covid και η χωρητικότητα στις νοσοκομειακές κλίνες φθάνει το 23% από ασθενείς Covid.

Σχετικά με τον ρυθμό εμβολιασμών ο Φερνάντο Σιμόν ανέφερε ότι “έχουν εμβολιαστεί 1.237.000 πολίτες , με το 92% των δόσεων που ελήφθησαν. Συνολικά 88.700 άτομα έχουν λάβει και την δεύτερη δόση του εμβολίου. Δεν παρέλειψε δε να αναφέρει ότι το πρόβλημα στην Ισπανία δεν βρίσκεται στο σύστημα εμβολιασμού αλλά στον εφοδιασμό με δόσεις εμβολίων, με καθυστέρηση στην τροφοδότηση η οποία παρατηρείται και σε άλλες χώρες.

Η Αυτονομία της Εξτρεμαδούρας έρχεται πρώτη σε αριθμό μολύνσεων ανά 100.000 πληθυσμού με 1.381 περιπτώσεις σε 14 ημέρες. Ακολουθεί η Καστίγια-Λα Μάντσα (1.248), Καστίγια και Λεόν (1.351), Βαλένθια (1.339), Μούρθια (1.371) και Λα Ριόχα με 1.266.

Μία μετά την άλλη οι περισσότερες Αυτονομίες στην Ισπανία και ανάλογα με τον αριθμό κρουσμάτων λαμβάνουν εκ νέου περιοριστικά μέτρα με ισχύ από 2-3 εβδομάδες. Η Αυτονομία της Μαδρίτης από σήμερα επιβάλει απαγόρευση κυκλοφορίας από τις 9μ.μ.-6 π.μ., η Γαλικία κλείνει μπαρ, εστιατόρια και καταστήματα εκτός από τα σούπερ μάρκετ και φαρμακεία, η Χώρα των Βάσκων και η Καστίγια και Λεόν κλείνουν επίσης εστιατόρια και εμπορικά καταστήματα μέχρι τις 9 Φεβρουαρίου και η Μούρθια δεν επιτρέπει παραπάνω από 2 επαφές εκτός οικογενειακού περιβάλλοντος.

Κι ενώ η Ευρωπαϊκή Ένωση συστήνει την απομόνωση σε περιοχές με πάνω από 500 μολύνσεις ανά 100.000 πληθυσμού η πλειοψηφία των ισπανικών Αυτονομιών ξεπερνά το ποσοστό αυτό εκτός από τα Κανάρια Νησιά, την Αστούριας, την Καντάβρια και την Ναβάρρα.