Η Κομισιόν ζητά διευκρινίσεις από την AstraZeneca για το έλλειμμα στις παραδόσεις εμβολίων

Ανταπόκριση – Βρυξέλλες: Ειρήνη Ζαρκαδούλα

Μετά την ανακοίνωση της AstraZeneca ότι θα υπάρξει έλλειμμα των παραδόσεών της, η Επίτροπος Κυριακίδου έστειλε επιστολή στην εταιρεία χθες για να ζητήσει περαιτέρω διευκρινίσεις ανέφερε ο Εκπρόσωπος της Κομισιόν για θέματα Υγείας Στεφάν Ντερ Κερσμπέκερ.

Στην επιστολή αυτή η Επίτροπος τονίζει τη σημασία των παραδόσεων σύμφωνα με τα χρονοδιαγράμματα που ορίζονται στη συμφωνία. Επανέλαβε ότι η κλιμάκωση της παραγωγικής ικανότητας πρέπει να πραγματοποιηθεί ταυτόχρονα με τη διεξαγωγή κλινικών δοκιμών για να εξασφαλιστεί η διαθεσιμότητα των εμβολίων το συντομότερο δυνατό – αυτή είναι η προϋπόθεση της σύμβασης.

Δεδομένου ότι αυτό είναι ένα κρίσιμο ζήτημα για την Επιτροπή, τα κράτη μέλη και το πιο σημαντικό, για τους πολίτες, οι συζητήσεις θα συνεχιστούν για το θέμα αυτό με την εταιρεία, τα κράτη μέλη και την Επιτροπή κατά τη συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου. Αυτή η συνάντηση θα πραγματοποιηθεί νωρίς το απόγευμα.

Η Επιτροπή αναμένει ότι θα τηρηθούν οι υποχρεώσεις των συμβάσεων, αυτό είναι ζωτικής σημασίας για την ασφάλεια των πολιτών.

Παράλληλα, σύμφωνα με τον Εκπρόσωπο της Κομισιόν Ερίκ Μαμέρ, το πρωί η Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής είχε επικοινωνία με τον Επικεφαλής της Astra Zeneca.