Με 400 θανάτους την ημέρα να ανακοινώνονται κατά μέσον όρο αυτή την εβδομάδα στην ισπανία, χιλιάδες διαδηλωτές κατέκλυσαν το κέντρο της Μαδρίτης υπό βροχής για να διαμαρτυρηθούν κατά των περιοριστικών μέτρων.

Πολλοί από τους διαδηλωτές δεν φόραγαν μάσκες, ενώ κραυγάζοντας «ελευθερία»,  έκαναν πορεία από τον σιδηροδρομικό σταθμό Ατότσα ως την πλατεία Κολόν.

«Ο κόσμος πρέπει να ανοίξει τα μάτια του, να πάψει να φοβάται, να λογαριάσει πως δεν μιλάμε παρά για μια βαριά γρίπη, που περιμένεις να περάσει κι αυτό είναι όλο», είπε η Μιλάγρος Σολάνα, συνταξιούχος, 71 ετών.

«Η θνησιμότητα είναι χαμηλότερη από ό,τι άλλα χρόνια», πρόσθεσε, υποβαθμίζοντας τον επίσημο απολογισμό των 55.000 θανάτων και 2,5 εκατομμυρών επιβεβαιωμένων κρουσμάτων στην Ισπανία.

Άλλη διαμαρτυρόμενη έδειχνε στο κινητό της φωτογραφίες που κατ’ αυτήν αποδεικνύουν ότι «τα νοσοκομεία είναι άδεια», σε μια χώρα όπου πάνω από το ένα τρίτο των κλινών στις μονάδες εντατικής θεραπείας (ΜΕΘ) χαρακτηρίζεται κατειλημμένο από ασθενείς με την COVID-19, ενώ έχει μεταδοθεί ότι νοσοκομεία έχουν αναγκαστεί να διώξουν ασθενείς με άλλες παθήσεις για να εξασφαλίσουν κρεβάτια.

Αρκετοί διαδηλωτές καταφέρθηκαν εναντίον του εμβολιασμού, ενώ η ατμόσφαιρα περιγράφεται ως εξαιρετικά εχθρική και προς τα μέσα ενημέρωσης.

Προσπαθώντας να ελέγξει το τρίτο κύμα, η κυβέρνηση επέβαλε απαγόρευση της νυχτερινής κυκλοφορίας και περιορισμούς στην κίνηση μεταξύ περιφερειών της χώρας.