Στην Αθήνα θα βρίσκεται αύριο, Δευτέρα 25 Ιανουαρίου, η Γαλλίδα υπουργός Άμυνας Φλοράνς Παρλί προκειμένου να υπογραφεί η σύμβαση για την προμήθεια των 18 RAFALE F-3R, ενώ σε προχωρημένο στάδιο βρίσκεται η συζήτηση και για τις γαλλικές φρεγάτες. Η κα Παρλί θα μεταβεί στις 13:45 στο Υπουργείο Εθνικής Άμυνας όπου θα την υποδεχτεί ο Νίκος Παναγιωτόπουλος μαζί με την στρατιωτική ηγεσία.

Μετά την επίσημη υποδοχή, Νίκος Παναγιωτόπουλος και Φλοράνς Παρλί μαζί με τις στρατιωτικές αντιπροσωπείες των δυο χωρών θα έχουν συνομιλίες και θ’ ακολουθήσει η ιστορική στιγμή, της υπογραφής απόκτησης των 18 RAFALE F-3R.

Με διαδικασίες «fast track», διάρκειας μόλις 5 μηνών, προχώρησε η απαιτητική τριπλή σύμβαση ανάμεσα σε Ελλάδα και Γαλλία που υπογράφεται στο υπουργείο Εθνικής Άμυνας. Ο νόμος- πλαίσιο που ψηφίστηκε την περασμένη εβδομάδα στη Βουλή με ευρεία πλειοψηφία, προβλέπει την προμήθεια των 18 RAFALE F-3R, την μελλοντική τεχνική τους υποστήριξη σε ανταλλακτικά και πλήρες φορτίο όπλων κι όλα αυτά με κόστος 1,92 δισ. ευρώ για τα μαχητικά και άλλα 400 εκατ. για τα όπλα τους.

Αεροπορική υπεροχή σε Αιγαίο-Μεσόγειο

Το RAFALE, σύμφωνα με επιτελείς της Πολεμικής Αεροπορίας πρόκειται να προσφέρει αεροπορική υπεροχή ιδιαίτερα υπολογίσιμη για κάθε δυνητικό αντίπαλο της Πολεμικής μας Αεροπορίας, μιας και μπορεί να εντοπίζει την «απειλή» σε απόσταση έως τα 200 χλμ, να παρακολουθεί έως και 40 στόχους ταυτόχρονα και να πλήττει τους 8 πιο επικίνδυνους.

Το RAFALE F-3R θεωρείται αεροσκάφος 4ης γενιάς και μπορεί να μεταφέρει μεγάλη ποσότητα όπλων τα οποία δεν μπορεί να μεταφέρει το F16. Διαθέτει πιο εξελιγμένο ραντάρ, αντλεί στοιχεία από το ραντάρ που βρίσκεται στο έδαφος, στοιχεία από ιπτάμενα ραντάρ, στοιχεία από άλλα αεροπλάνα, μεταφέρει στοιχεία και θέσεις του εχθρού χωρίς να χρειάζεται η άμεση επικοινωνία.

Αυστηρό το χρονοδιάγραμμα που θέτει η Αθήνα. Τον Ιούλιο το πρώτο RAFALE που παραλαμβάνεται θα προσγειωθεί στην αεροπορική βάση της Τανάγρας. Έως το τέλος του 2021 συνολικά 6 μεταχειρισμένα αεροσκάφη θα βρίσκονται στην 332 Μοίρα «Γεράκι». Το 2022 η παραλαβή αφορά 6 καινούρια μαχητικά και το 2023, επιπλέον 6 μεταχειρισμένα.

Η υπογραφή της Δευτέρας ενεργοποιεί την Πολεμική Αεροπορία για την αποστολή των πρώτων τεσσάρων αεροπόρων και περίπου τριάντα μηχανικών στη Γαλλία για ταχύρρυθμη εκπαίδευση. Ανά μήνα σύμφωνα με πληροφορίες θα ταξιδεύουν τέσσερις ιπτάμενοι ώστε να δημιουργηθεί ο βασικός πυρήνας των γαλλικών «ριπών» των αιθέρων.

Πρόταση και για φρεγάτες από τη Γαλλία

Από την περασμένη εβδομάδα ο Νίκος Παναγιωτόπουλος και η Φλοράνς Παρλί έχουν προχωρημένες συζητήσεις που αφορούν και την ενίσχυση του Πολεμικού Ναυτικού. Η Γαλλίδα υπουργός σύμφωνα με πληροφορίες πρόκειται να κομίσει την αναθεωρημένη πρόταση του Παρισιού για τις φρεγάτες. Το Παρίσι φέρεται να έχει προτείνει τέσσερις νέες φρεγάτες τύπου Belh@ra, δυο φρεγάτες για ενδιάμεση λύση τύπου La Fayette και αναλαμβάνει τον εκσυγχρονισμό μέσης ζωής των ελληνικών φρεγατών τύπου ΜΕΚΟ.

Η Γαλλίδα υπουργός Άμυνας θα έχει στις 16:30 συνάντηση με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη στο Μέγαρο Μαξίμου.

Όπως αναφέρεται από στρατιωτικές πηγές, οποιαδήποτε πρόταση έρθει ξανά από το Παρίσι θα εξεταστεί με προσοχή, όπως μελετώνται επίσης οι προτάσεις που έχουν γίνει από την Ολλανδία, τη Γερμανία, το Ηνωμένο Βασίλειο, την Ισπανία, αλλά και τις ΗΠΑ.

Ρεπορτάζ: Γιώργος Σιδέρης