Το Ισραήλ ξεκινά να εμβολιάζει τους εφήβους-Το 30% του πληθυσμού έχει ήδη λάβει την πρώτη δόση

0
25

Το Ισραήλ άρχισε από σήμερα να εμβολιάζει τους εφήβους, ενώ έχει ήδη χορηγήσει την πρώτη δόση στο 30% του πληθυσμού του, σύμφωνα με τους αξιωματούχους υγείας της χώρας.

Από την έναρξη των εμβολιασμών πριν από ένα μήνα, περισσότερα από 2,5 εκατομμύρια από τα εννέα εκατομμύρια που είναι ο πληθυσμός του Ισραήλ έχουν ήδη εμβολιαστεί, δήλωσε το υπουργείο Υγείας την Παρασκευή.

Η εμβολιαστική εκστρατεία που επεκτάθηκε και στους έφηβους έρχεται λίγες μέρες μετά την ανακοίνωση της παράτασης του γενικού απαγορευτικού το οποίο θα διαρκέσει έως το τέλος του μήνα λόγω της αύξησης των μολύνσεων από τον νέο κορονοϊό.

Το υπουργείο Υγείας του Ισραήλ ανακοίνωσε την Πέμπτη ότι επεκτείνει τον εμβολιασμό μαθητών λυκείου ηλικίας 16-18 ετών, με γονική έγκριση.

Το Ισραήλ ξεκίνησε να χορηγεί εμβόλια κατά του κορονοϊού στις 20 Δεκεμβρίου, ξεκινώντας με τους επαγγελματίες από τον τομέα της υγείας, τους ηλικιωμένους, τους άρρωστους και τα άτομα που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες. Από σήμερα, Σάββατο 23 Ιανουαρίου, μπορούν να εμβολιαστούν τα άτομα ηλικίας 40 ετών και άνω.

Σύμφωνα με το ισραηλινό υπουργείο Υγείας, σχεδόν 2,5 εκατομμύρια άνθρωποι έχουν λάβει την πρώτη από τις δύο δόσεις του εμβολίου, ενώ 900.000 από αυτούς έχουν λάβει και τη δεύτερη. Το Ισραήλ έχει δώσει την πρώτη δόση σε 38,8 άτομα ανά 100, πολύ πριν από άλλες χώρες. Συγκριτικά, το Ηνωμένο Βασίλειο έχει χορηγήσει 8,9 πρώτες δόσεις ανά 100 άτομα, οι ΗΠΑ 5,8, και η Γαλλία μόλις 1,4.

Η χώρα εξασφάλισε ένα τεράστιο απόθεμα του εμβολίου Pfizer-BioNTech και δεσμεύτηκε να κοινοποιήσει γρήγορα τα σχετικά δεδομένα στον αμερικανο-γερμανικό κατασκευαστή.

Μείωση του δείκτη «R»

Την Πέμπτη, ο εκτιμώμενος αριθμός αναπαραγωγής της COVID-19 στο Ισραήλ μειώθηκε κάτω από το 1 για πρώτη φορά μετά την έναρξη της εκστρατείας εμβολιασμού της χώρας, σύμφωνα με ανακοίνωση της κυβέρνησης.

Ο δείκτης «R» πάνω του 1 υποδηλώνει ότι οι λοιμώξεις αυξάνονται με εκθετικό ρυθμό, ενώ αν κινείται κάτω του 1 υποδεικνύει μια παύση της εξάπλωσης του ιού κάποια στιγμή στο μέλλον. Ο δείκτης «R» στο Ισραήλ έφτασε στο 1,3 στις 11 Δεκεμβρίου και ο εμβολιασμός ξεκίνησε την επόμενη εβδομάδα. Εξαιτίας της αύξησης των κρουσμάτων, η κυβέρνηση της χώρας επέβαλλε στις 27 Δεκεμβρίου ένα τρίτο γενικό απαγορευτικό, το οποίο εξακολουθεί να ισχύει.

Ο ισραηλινός υφυπουργός Υγείας Γιόαβ Κις, δήλωσε ότι τα περιοριστικά μέτρα και τα εμβόλια «μείωσαν κυρίως τη σοβαρή νοσηρότητα, όχι απαραίτητα τον αριθμό των φορέων». Η μείωση θα ήταν πιο σημαντική αν δεν υπήρχε η παρουσία της ιδιαίτερα μεταδοτικής βρετανικής παραλλαγής του κορονοϊού, δήλωσε ο Κις.

Την Τρίτη, ο πρωθυπουργός Μπέντζαμιν Νετανιάχου δήλωσε ότι η ταχεία εκστρατεία εμβολιασμού «θα μας προσφέρει τη δυνατότητα να ξεπεράσουμε τον κορονοϊό, να αναδυθούμε από αυτό, να ανοίξουμε την οικονομία και να επαναφέρουμε τη ρουτίνα στη ζωή μας».

Όμως, ενώ το Ισραήλ ηγείται αυτή τη στιγμή του εμβολιασμού παγκοσμίως, τα ποσοστά μόλυνσης και θανάτων, καθώς και ο αριθμός των νοσηλευόμενων, έχουν μειωθεί ελάχιστα. Την Τετάρτη, η χώρα κατέγραψε τον υψηλότερο αριθμό περιστατικών και θανάτων από την Covid-19 σε μια μέρα, από την αρχή της πανδημλιας, με 10.213 κρούσματα και 101 θανάτους.

Την περασμένη Πέμπτη, από τα 82.930 καταγεγραμμένα κρούσματα, τα 1.918 χρειάστηκαν νοσηλεία. Την περασμένη εβδομάδα, στα νοσοκομεία νοσηλεύονταν πάνω από 1.000 άτομα.

Προκαταρκτικά δεδομένα

Την προηγούμενη Παρασκευή, ο Επικεφαλής Επιστημονικός Σύμβουλος του Ηνωμένου Βασιλείου, Σερ Πάτρικ Βάλανς, δήλωσε ότι ήταν πολύ νωρίς να καταλήξουμε σε συμπεράσματα από την εκστρατεία εμβολιασμού του Ισραήλ μετά από την ανακοίνωση ότι οι νοσηλείες δεν έχουν ακόμη μειωθεί. Αναφερόμενος στην προφανή αποτυχία της πρώτης δόσης του εμβολίου να μειώσει τα ποσοστά μόλυνσης, ο κορυφαίος ειδικός στον νέο κορονοϊό του Ισραήλ, δήλωσε ότι το εμβόλιο της Pfizer ήταν λιγότερο αποτελεσματικό από ό,τι αναμενόταν.

Σύμφωνα με τα δεδομένα, η πρώτη δόση οδήγησε σε μείωση κατά 33% των κρουσμάτων από 14 έως και 21 ημέρες μετά την χορήγησή της. Ο αριθμός είναι χαμηλότερος από την εκτίμηση της βρετανικής ρυθμιστικής αρχής, ότι το εμβόλιο μπορεί να αποτρέψει το 89% των μολύνσεων από τον νέο κορονοϊό.

Ωστόσο, ο Σερ Βάλανς δήλωσε σε συνέντευξη τύπου την Παρασκευή, ότι τα ισραηλινά δεδομένα ήταν «πολύ προκαταρκτικά».

«Νομίζω ότι το ισραηλινό υπουργείο Υγείας δήλωσε ότι δεν είναι απολύτως σίγουρο ότι αυτά είναι τα τελικά δεδομένα και αναμένει να αυξηθεί η αποτελεσματικότητά του. Πρόκειται για προκαταρκτικές πληροφορίες από μια μικρή ομάδα ανθρώπων, δεν έχουν παρακολουθήσει ακόμη αρκετά άτομα», εξήγησε ο Σερ Βάλανς.

«Είχαμε συζήτηση χθες με τους Ισραηλινούς συμβούλους οι οποίοι αναμένουν να έχουν περισσότερες πληροφορίες τις επόμενες εβδομάδες. Και νομίζω ότι θα πρέπει να παρακολουθούμε πολύ προσεκτικά, θα πρέπει να συνεχίσουμε να αναλύουμε τα δεδομένα και να προσπαθούμε να κατανοήσουμε την απόδοση των εμβολίων στον πραγματικό κόσμο», πρόσθεσε.

Ο Δρ Νάκμαν Άς, ένας από τους γιατρούς που ηγείται της ομάδας αντιμετώπισης της πανδημίας στο Ισραήλ, είχε πει στα τοπικά ΜΜΕ νωρίτερα αυτή την εβδομάδα ότι «έχουν μολυνθεί πολλοί άνθρωποι μεταξύ της πρώτης και της δεύτερης δόσης του εμβολίου», ενώ μπορεί να χρειάζεται 10 ή περισσότερες ημέρες για να ξεκινήσει η ανοσία.

ΠΗΓΗ: Dailymail