Υπό την ομπρέλα του Υπουργείου Εξωτερικών μπήκε από χθες το Μουσείο Καποδίστρια στην Κέρκυρα, ο μοναδικός στη χώρα αφιερωμένος στον πρώτο κυβερνήτη της Ελλάδας ιστορικός χώρος, μετά την υπογραφή μνημονίου συνεργασίας από τον Υπουργό Εξωτερικών Νίκο Δένδια.

Ο Νίκος Δένδιας υπογράμμισε ότι η υπογραφή του μνημονίου συνεργασίας έγινε κατ’ εντολή του ίδιου του Πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, ενώ δεσμεύτηκε να εργαστεί προσωπικά για την περαιτέρω ανάδειξη της σπουδαίας κληρονομιάς του μεγάλου αυτού Κερκυραίου.

Ο πρόεδρος Δ.Σ. του Μουσείου Καποδίστρια, Περικλής Παγκράτης, τόνισε κατά τον χαιρετισμό του ότι «η συνεργασία αυτή θα έχει αγαθά αποτελέσματα για την πατρίδα μας, σε αυτούς τους δύσκολους καιρούς».

Η τελετή πραγματοποιήθηκε στο χώρο του Ιδρύματος στην Κουκουρίτσα Κέρκυρας, με στόχο την από κοινού προβολή της προσωπικότητας του Κυβερνήτη, την ανάδειξη του ιστορικού αρχείου του Υπουργείου και τη στήριξη του Μουσείου μέσα από κοινές δράσεις επιστημονικού και πολιτιστικού χαρακτήρα, πολλές από τις οποίες θα ενταχθούν στις εκδηλώσεις για τα 200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση.

Το Μουσείο, αφιερωμένο στη ζωή, το έργο και την παρακαταθήκη του Ιωάννη Καποδίστρια, προσφέρει στους επισκέπτες μία μοναδική εμπειρία περιήγησης στην ιστορία της Κέρκυρας, της Ευρώπης του 19ου αιώνα και της νεότερης Ελλάδας.

Στεγάζεται στην εξοχική οικία της οικογένειας, ενώ μπορεί κανείς να δει προσωπικά αντικείμενα του πρώτου κυβερνήτη, ιστορικά κειμήλια και έγγραφα, έργα τέχνης καθώς και ένα πλούσιο ψηφιακό αρχείο με ιστορικά τεκμήρια από όλη την Ευρώπη.

Ρεπορτάζ: Γιάννης Ανδριώτης