Η Trine Skei Grande, βουλευτής της Νορβηγίας, πρώην πρόεδρος του κόμματος Liberal, που συμμετέχει στον κυβερνητικό συνασπισμό της χώρας, πρότεινε την υποψηφιότητα των «fact-checkers», των επαληθευτών γεγονότων, για το βραβείο Νόμπελ Ειρήνης.

«Ζούμε σε μια εποχή όπου το να πολεμάμε τα ψέματα είναι τόσο σημαντικό όσο ο Joe Biden το ανέφερε στην ομιλία του για την ορκωμοσία», εξήγησε η Skei Grande, η οποία έχει διατελέσει υπουργός Πολιτισμού, αλλά και Παιδείας στη Νορβηγία για το διάστημα μεταξύ 2018-2020. Η ίδια έγραψε στο Twitter: «Φέτος, πρότεινα τους επαληθευτές γεγονότων για το βραβείο Νόμπελ Ειρήνης. Χρειάζονται τη στήριξή μας».

Στην ουσία, η βουλευτής προτείνει ως υποψήφιο για το βραβείο το International Fact-Checking Network (IFCN), ένα διεθνές δίκτυο που απαρτίζεται από πολλά Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης και Οργανισμούς (ανάμεσα σε αυτούς και το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων, το Reuters, η Le Monde κα) που αναλαμβάνουν δράση για την επαλήθευση των ειδήσεων.

Κατά την ομιλία του στην τελετή της ορκωμοσίας του, ο 46ος Αμερικάνος πρόεδρος προέτρεψε τον λαό των Ηνωμένων Πολιτειών να απορρίψει τη χειραγώγηση των γεγονότων, αναφερόμενος στον προκάτοχό του, Donald Trump, o οποίος για εβδομάδες αμφισβητούσε το αποτέλεσμα των προεδρικών εκλογών, κάνοντας λόγο για ψευδείς ειδήσεις αναφορικά με το γεγονός της ήττας του.

Όπως αναφέρεται στην ιστοσελίδα του International Fact-Checking Network