Μειώθηκε κατά 8% ο πληθυσμός στο Λονδίνο λόγω κορονοϊού

Για πρώτη φορά σε 30 χρόνια, ο πληθυσμός του Λονδίνου μειώνεται. Ο κορονοϊός ανάγκασε πολλούς κατοίκους να εγκαταλείψουν τη βρετανική πρωτεύουσα, σχολιάζει η εφημερίδα Financial Times. Από το ξέσπασμα της πανδημίας, σχεδόν 700.000 κάτοικοι διαφορετικής εθνικότητας ενδέχεται να έχουν εγκαταλείψει την πόλη, σύμφωνα με  εκτίμηση του Κέντρου Οικονομικών Στατιστικών (ESCoE) που χρηματοδοτείται από την κυβέρνηση και να έχουν μετακινηθεί σε άλλες πόλεις της Αγγλίας.

Η απώλεια – η οποία σε αυτό το επίπεδο θα ήταν ίση με περίπου το 8% του πληθυσμού του Λονδίνου – ήδη γίνεται αισθητή στην αγορά ακινήτων της πόλης. Οι τιμές ενοικίασης στο εσωτερικό του Λονδίνου έχουν μειωθεί απότομα από την έναρξη της πανδημίας όπως και ο αριθμός των πωλήσεων ακινήτων στις κεντρικές περιοχές της πρωτεύουσας

Η εφημερίδα εξηγεί ότι με την έναρξη του εμβολιασμού ορισμένοι ειδικοί πιστεύουν ότι οι «ξένοι» ενοικιαστές και αγοραστές θα επιστρέψουν όταν τα καταστήματα και οι επιχειρήσεις θα ανοίξουν ξανά.

Οι αριθμοί όμως αποδεικνύουν ότι τους τελευταίους 12 μήνες έως τον Οκτώβριο, τα μέσα ενοίκια στο Λονδίνο μειώθηκαν κατά 6,9%.

Στο Kensington & Chelsea, το οποίο φιλοξενεί μερικά από τα πιο ακριβά ακίνητα της πρωτεύουσας, το μέσο ενοίκιο μειώθηκε κατά 10,2% και συνολικά στο Λονδίνο μειώθηκε κατά 15%.

Πηγή: ΕΡΤ / Ανταπόκριση από το Λονδίνο: Αναστασία Καντζάβελου