Οι μεταλλάξεις του κορονοϊού, τα εμβόλια, οι καθυστερήσεις στις παραδόσεις αλλά και το πιστοποιητικό εμβολιασμού, ήταν στην ατζέντα της έκτακτης τηλεδιάσκεψης- συνόδου Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Συναίνεση επικρατεί για την αναγκαιότητα πιστοποιητικού εμβολιασμού , ενώ συζητείται τρόπος να είναι αποδεκτό  σε όλα τα κράτη-μέλη. Ο Πρωθυπουργός προσήλθε στη Σύνοδο Κορυφής με τρεις βασικές προτάσεις.

Η πρώτη έχει στόχο να αρθούν οι όποιες γραφειοκρατικές αγκυλώσεις, σχετικά με την πρωτοβουλία που έχει αναλάβει από κοινού με τον Αυστριακό Καγκελάριο και την Πρωθυπουργό της Δανίας για επίσπευση των διαδικασιών έγκρισης εμβολίων που βρίσκονται στο τελικό στάδιο της αδειοδότησης, όπως το εμβόλιο της AstraZeneca.

Η δεύτερη ελληνική πρωτοβουλία σχετίζεται με τις καθυστερήσεις που παρατηρούνται, αυτή τη στιγμή, με τις παραδόσεις των εμβολίων της Pfizer. Όλη η Ευρώπη έχει λάβει κατά μέσο όρο 30% λιγότερα εμβόλια από όσα είχαν συμφωνηθεί.

«Όλα τα κράτη-μέλη θα πρέπει να πιέζουν τις εταιρείες να τηρούν τα χρονοδιαγράμματα στα οποία έχουν δεσμευτεί», επεσήμανε ο Κυριάκος Μητσοτάκης υπενθυμίζοντας ότι «υπάρχουν και νομικές δεσμεύσεις στις προγραμματισμένες παραδόσεις».

Το τρίτο θέμα που θέτει η ελληνική πλευρά αφορά την ελληνική πρωτοβουλία για την καθιέρωση του  ευρωπαϊκού πιστοποιητικού εμβολιασμών. Ο Έλληνας Πρωθυπουργός έθεσε ως βασική προϋπόθεση να συμφωνήσει η Ευρώπη σε κοινούς κανόνες πριν απο το καλοκαίρι, καθώς το θέμα χαρακτηρίζεται κρίσιμο για τον τουρισμό.

Κυβερνητικές πηγές ανέφεραν ότι δεν μπορούν να αποκλειστούν και διμερείς συμφωνίες με χώρες όπως, για παράδειγμα, το Ισραήλ.

Η Μάλτα είναι η τελευταία που εξέφρασε τη στήριξή της στην πρόταση του Έλληνα πρωθυπουργού και το ανέφερε σε επιστολή που έστειλε στην Κομισιόν. Υπέρ είναι και η Πορτογαλία. Πιο σκεπτικές είναι η Γαλλία και η Γερμανία με την καγκελάριο Μέρκελ να τάσσεται κατά των προνομίων για τους εμβολιασμένους.

Στο μεταξύ η Ουγγαρία είναι η πρώτη ευρωπαϊκή χώρα που εγκρίνει την προμήθεια του ρωσικού εμβολίου. Ήδη, η ‘Ανγκελα Μέρκελ υποστήριξε την έγκριση του Sputnik από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων.

Ανταπόκριση- Βρυξέλλες: Ειρήνη Ζαρκαδούλα

Ρεπορτάζ: Μαρίνα Παπαδάκη