ανταπόκριση από το Στρασβούργο για την ΕΡΤ: Κώστας Δαβάνης

Για κατάρρευση των νοσοκομείων και των υγειονομικών συστημάτων στη Βόρεια και Νότια Αμερική εξαιτίας του διαρκώς αυξανόμενου αριθμού κρουσμάτων προειδοποίησε ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας.

Τα περισσότερα νοσοκομεία σε ολόκληρη την αμερικανική ήπειρο εργάζονται στο ή κοντά στο όριο της ικανότητάς τους σύμφωνα με την διευθύντρια του Παν-Αμερικανικού Οργανισμού Υγείας παράρτημα του Π.Ο.Υ Κλαρίσα Ετιέν και υπάρχει διάχυτη ιδιαίτερη ανησυχία για τον υψηλό αριθμό ατόμων σε μονάδες εντατικής θεραπείας και την έλλειψη ιατρικού οξυγόνου.

Σύμφωνα με τα πλέον πρόσφατα στοιχεία μόνο την περασμένη εβδομάδα έχουν καταγραφεί πάνω από 2,5 εκ. νέα κρούσματα που αποτελούν περισσότερα από τα μισά σε όλο τον κόσμο. Την ίδια περίοδο, 42.000 άνθρωποι στη Βόρεια και Νότια Αμερική έχασαν τη ζωή τους λόγω της πανδημίας στις ΗΠΑ, τη Βραζιλία και το Μεξικό, που είναι και οι τρεις χώρες που πλήττονται περισσότερο.

Όπως σημειώνει ο Π.Ο.Υ σε πάρα πολλές χώρες τα πολιτικά μέτρα δεν ανταποκρίνονται στη σοβαρότητα της κατάστασης και ιδίως με την χαλάρωση των μέτρων που είναι γνωστά ότι συμβάλλουν στην αναχαίτιση της μετάδοσης και διασποράς.